Hot och våld mot brevbärare ökar. I år har 34 tillbud rapporterats, varav hälften allvarliga, mot ett tiotal för ett par år sedan. Främst är det vissa områden i Malmö och Göteborg som problemet ökar. Brevbärare har bland annat knuffats ner för trappor och fått saker kastade efter sig.

Facket
Uppgifterna kommer från fackförbundet LO:s underavdelning SEKO och de har publicerat materialet i sin medlemstidning. Som brukligt bland mångkultur-förespråkar-media sätter man inte fokus på det riktiga problemet. Man säger att det är ”ungdomsgäng” som trakasserar brevbärarna. En källa på Posten som Nationellt Motstånd har talat med har uppgett att det dock i princip uteslutande rör sig om främlingsgäng i främlingstäta områden.

Posten agerar
Postens lösning på problemet har hittills varit att utrusta vissa brevbärare med personlarm kopplade till SOS. Man har haft väktare som följt med personalen på sina rundor. I vissa fall går brevbärarna två och två. Ibland har det blivit så illa att posten under någon dag inte delats ut.
Posten centralt har nyligen även haft en workshop i ämnet:
-Vi tar det på största allvar. Vi sätter personalen främst och jag ska ta fram ett stödmaterial för personalen, som komplement till det som säkerhetsavdelningen gör.
Detta säger Thomas Engström, arbetsmiljöansvarig på Posten Meddelanden till SEKO:s medlemstidning.

Förslag på lösning
Vi har tidigare läst om brevbärare som vägrar dela ut nationellt politiskt material. Trots att det rör sig om helt lagliga organisationer eller partier som anlitat Posten. Dessa brevbärare borde bli förflyttade till de här områdena. De kan nog kommunicera med dessa ”ungdomsgäng”. Oavsett vad så kan de ju få leva i sin utopi och få den vardag de verkar vilja ha.

Slutligen
Jobbar du som brevbärare, passa på att berätta om din vardag via vår kommentarfunktion. Här kan du vara anonym och du slipper PK-censur.


  • Publicerad:
    2010-12-10 00:00