VÄRLDSKRIG Biden-administrationen oroar sig enligt TV-kanalen för att de tilltagande fientligheterna mellan Israel och Hizbollah leder till en världsomfattande konflikt.

De intensifierade sammandrabbningarna mellan Israel och Hizbollah har enligt CBS News skapat panik i USA:s president Joe Bidens administration vid insikten om att Washington därigenom riskerar dras in i ett bredare Mellanösternkrig.

Amerikanska tjänstemän uppgavs i TV-kanalens lördagssändningar vara bekymrade över det alltmer sannolika framtidsscenariot att kriget mellan Israel och Hamas utvecklas till en större konflikt som involverar Hizbollah och amerikanska trupper.

Nyhetskanalen hävdar att den senaste veckans ömsesidiga raketbeskjutning över den israelisk-libanesiska gränsen har ökat riskerna inte bara för ett utökat lokalt krig, utan också för attacker av iransk-stödda miliser mot amerikanska militära styrkor i Syrien, Jordanien och Irak.

Liksom Hamas, som har utkämpat ett krig med Israel sedan oktober förra året, stöds Hizbollah av Iran.

Den judiske diplomaten, förre lobbyisten och nuvarande rådgivaren till USA:s presidenten Amos Hochstein reser enligt CBS News hem till Israel på måndag med uppdraget att att ”trappa ned konflikten” mellan den judiska staten och den libanesiska milisen.

Den Israel-födde judiske ex-lobbyisten Amos Hochstein tros kunna rädda USA genom att få Israel och Hiizbollah att komma överens.

”Oidentifierade amerikanska tjänstemän” som nyhetsprogrammets journalister uppger sig ha varit i kontakt med, pekar på flera oroande framtida scenarion, inklusive ett mer omfattande angrepp på Libanaon av IDF.

Washington finner enligt programmet frågan om det spända läget mellan Israel och Hizbollah och den rörande vapenvila i det pågående kriget mellan den judiska staten och Hamas vara ”intimt sammanflätade”.

— Alla kommande förslag på avtal om vapenvila i konflikten mellan Hamas och Israel kommer att behöva göra specifika hänsynstaganden till det spända läget mellan om Israel-Hizbollah, sa en hög amerikansk tjänsteman till reportrar i Italien på torsdagen.

Israeliska brigader i norr har genomfört träningsövningar, men de är ännu inte i stånd att inleda en attack, säger en amerikansk tjänsteman till CBS.

— Till skillnad från Hamas överraskningsattack i oktober, är ett eventuellt krig med Hizbollah i Libanon något som den israeliska militären har räknat med och övat på i flera hår, fastslog nyhetsprogrammets kommentator.