Centerpartisten Ingrid Hermansson från Blekinge har idag kommit med ett kontroversiellt uttalande där hon föreslår att somalier kan ”springa och köpa fikabröd”.

”En som varit arbetslös länge, till exempel en somalier i åtta år, kan aldrig slå ut akademikern. Däremot kan en del företag ha enklare arbetsuppgifter, som idag inte blir gjorda. Det är ju inte meningen att chefen ska springa och köpa fikabröd”, säger centerpartisten Ingrid Hermansson till Sveriges Radio.

Ingrid Hermansson är inte en obetydlig lokalpolitiker, som ofta tillåts komma med ”grodor” som det skrattas lite åt i kvällspressen, utan är en av fem i en rikstäckande grupp som ska jobba med Centerpartiets profilering i välfärdsfrågor. I slutet av året ska de presentera ett förslag för partistyrelsen om skattelättnader i problemområden. Områden som har låg utbildningsnivå och hög arbetslöshet, i folkmun kallade getton. 

”Vad ska vi göra med folk som inte kommer i jobb år efter år? Vi måste skapa ett system där arbetsgivare väljer dem”, säger Ingrid Hermansson.

Sedan innan har Centerpartiet drivit en hård politisk linje för att få in fler invandrare i Sverige. Partiet har tidigare gått ut med att de anser Sverige kunna ta in ytterligare 30 miljoner invandrare.

Nordfront har tidigare rapporterat om hur just Sveriges Radio menar att spetskompetens försvinner från Sverige när somalier med gymnasieutbildning lämnar landet eftersom de har svårt att slå sig in på den svenska arbetsmarknaden.


  • Publicerad:
    2012-11-13 20:28