MÅNGKULTUREN. En chilensk man begärdes häktad i lördags misstänkt för mord på den treåring som i tisdags kväll kom in med allvarliga skador till Skaraborgs sjukhus och dödförklarades på onsdagskvällen.

I lördags den 13 oktober häktades chilenaren Joaquin Ignacio Miranda (920520-4432) misstänkt för mord på en treårig svensk pojke i Skaraborg och grov misshandel av pojkens ettåriga lillebror.

Det var i tisdags kväll den 9 oktober som hade Miranda hade kommit in till ett sjukhus i Skaraborg med den allvarligt skadade pojken. Sjukhuspersonalen fattade genast misstankar om brott och under tisdagskvällen inledde polisen en förundersökning gällande försök till mord och misshandel. På onsdagsmorgonen anhölls Miranda och när pojken dödförklarades under onsdagskvällen så ändrades rubriceringen för utredningen till mord.

Miranda är svensk medborgare, kanske att han är född i Sverige, är bosatt i Götene och lär vara den döde pojkens mammas nya pojkvän.

Den treåriga pojkens ettåriga lillebror, född 2017, har visat sig ha en fraktur, ett brutet ben, som Miranda misstänks ha orsakat. Skadorna på ettåringen ska ha uppkommit redan på fredag den 5 eller lördag den 6 oktober. Skadorna på treåringen tillfogades enligt åklagaren under tisdagen den 9 oktober.

Åklagaren tror att båda barnens skador har orsakats i Götene, Mirandas hemkommun, men tillägger att det inte finns några ögonvittnen till det misstänkta mordet. Miranda själv förnekar att han har begått något brott.

Den döda pojkens mamma, Sophia Bergqvist, anhölls under fredagen den 12 oktober misstänkt för grov misshandel på ettåringen, men avskrevs från utredningen och släpptes senare samma dag.

Mamman och den biologiska pappan till den treåriga pojken och hans lillebror är båda etniskt svenska.

Treårige Albin.

Sociala myndigheter har de senaste åren haft kontakt med de biologiska föräldrarna till den döda pojken, vars förhållande tog slut i januari 2018 och en vårdnadstvist som mamman till slut vann har pågått sedan dess. Två brottmålsprocesser har också utspelats de senaste åren, en avslutad och den andra pågående, där den biologiska pappan har dömts för bland annat olaga hot och ofredande samt misshandel mot mamman. Den senaste domen meddelades av tingsrätten så sent som i slutet av september och har inte ens hunnit överklagas till hovrätten.

Bert Karlsson som bor i Skara känner barnens biologiska pappa och säger i nedanstående filmklipp att pappan under lång tid har varnat myndigheterna för mamman, men att varje polisanmälan han har gjort har lagts ned. Karlsson menar att det är ett genomgående problem att sociala myndigheter och rättsväsende bara tror på kvinnornas version och han håller öppet för att det i det här fallet kan vara precis som ett fall i Göteborg där en oskyldig man satt häktad länge, men att det till slut visade sig att det var mamman i det fallet som var skyldig.

Det är registrerat att åtal ska väckas den 26 oktober, men åklagaren har redan flaggat för att det kommer att dröja längre än så innan åtalet är färdigt. Obduktionen gjordes i fredags och det krävs mycket arbete för att utreda exakt vad som har hänt.

Källor:
Skaraborgs TR B3875-18 Aktbil 6
Skaraborgs TR B3875-18 Aktbil 7


  • Publicerad:
    2018-10-15 09:00