USA. Sedan en tid tillbaka har civila amerikaner börjat patrullera gränsen mot Mexiko i ett försök att stoppa den illegala invandringen. 

Mr bear

”Huggie Bear” till vänster i bilden.

En grupp beväpnade amerikaner som kallar sig ”The patriots” har under en tid hjälpt myndigheterna att övervaka gränsen mot Mexiko i ett försök att stoppa den massiva illegala invandringen in i landet. Enligt civilförsvarsgruppen patrullerar för närvarande 22 grupper gränsen och man uppger att man samarbetar med både gränsbevakningspolisen samt Texas nationalgarde.

Gränsbevakningspolisen har dock varnat civilisterna för att gå för långt då det kan utmynna i ”personliga och samhälleliga säkerhetskonsekvenser”. Bland annat ska gränspolisen redan ha skjutit skarpt mot en av medlemmarna i gruppen då de misstog honom för en beväpnad illegal invandrare, mannen klarade sig dock utan skador.

Många har kritiserat gruppen för att vara skjutglada och farliga, något som gruppen själva dementerar:

— Alla får en dålig smak i munnen när de hör ordet ’miliser’. De tror att vi är här ute och försöker knäppa folk och döda dem så fort de passerar gränsen, vilket naturligtvis inte är fallet, menar ”Huggie Bear” som är en av medlemmarna i gruppen och före detta militär.

— Vårt mål är att försöka avskräcka dem från att komma. De ser oss, de vet inte vilka vi är, det skrämmer bort folk för en stund, fortsätter han.

The Patriots arbetar ideellt men mottar även pengar från sympatiserande amerikaner. Gruppen ska ha blivit inbjudna av flera privata markägare att patrullera på deras mark eftersom många känner sig hotade av den på vissa ställen okontrollerade invandringen. En av markägarna uppger att illegala har skjutit skarpt mot hans hus och att de även ska ha dödat några av hans hundar.

— De som säger att det är inte är ett problem vid gränsen, de bor inte här, uppger Fernando Rivera som är en av markägarna.

— Nu när de patrullerar är det faktiskt lugnt. Hundarna skäller inte så mycket och jag kan faktiskt få lite sömn, avslutar han.

Källa:
Armed citizen militias build up along US-Mexico border


  • Publicerad:
    2014-09-11 17:45