DANMARK. Beslutet om att massavliva miljoner minkar i Danmark var ett misstag, då regeringen inte hade laglig grund att fatta ett sådant beslut.

Genrebild. Foto: Pixabay (Public Domain).

Danmarks regering beslutade i början av november att alla minkar i landet skulle avlivas. Beslutet uppmärksammades av Nordfront som berättade att runt 15-17 miljoner minkar skulle behöva avlivas med omedelbar verkan.

Det var den danska statsministern Mette Frederiksen som i samråd med myndigheterna fattade beslutet, vilket grundades på att en ny form av covid-19 som ”muterat” skulle ha upptäckts och som skulle kunna smitta via minkar.

Nu backar den danska regeringen efter att man upptäckt att det inte fanns någon laglig grund för ett sådant beslut. Minkarna ska nu få fortsätta att leva, skriver SVT Nyheter.

— Jag vill säga rent ut att vi har begått ett misstag. Det finns inget stöd i lagen för att be uppfödare döda sina minkar, sa livsmedelsminister Mogens Jensen (S).

— Det är en skandal och helt enkelt uppseendeväckande, säger Troels Mylenberg, politisk redaktör på danska TV2.

Folketinget – den danska riksdagen – ställde sig inte bakom lagförslaget vilket nu har skrotats.

— Regeringen leker med den danska demokratin, och det ska de upphöra med, sa Uffe Ellemann-Jensen, partiledare för de Venstre, efter omröstningen.

I en skriftlig kommentar uppger nu livsmedelsminister Jensen att regeringen borde varit tydligare med att de inte kunde kräva avlivning av minkarna.

— Vi ber om ursäkt, skriver Jensen.

Pälsfarmsägare som trodde att regeringens beslut var lag har redan hunnit avliva 2,5 miljoner minkar. Det är ännu inte klart om de kommer att få kompensation för de slaktade minkarna.

Troels Myrtenberg menar att händelsen är dödsstöten för minkbranschen och har uttalat att någon måste stå till svars.

Nu ska lagförslaget om massavlivning av minkarna prövas i Folketinget igen. Det ska denna gång gå igenom en längre process innan något beslut tas.

Frederiksen som kritiserats hårt både från kollegor och media har hänvisat alla frågor till livsmedelsminister Jensen.

— Jag förväntar mig självklart att saken hanteras av den ansvariga ministern, sade hon.

— Jag har tillit till regeringens ministrar, men det här kräver naturligtvis en redogörelse.


  • Publicerad:
    2020-11-16 19:00