DANMARK. Under en demonstration mot coronarestriktioner i Köpenhamn bestämde sig några arga danskar för att markera mot den folkfientliga regeringen. En docka föreställande landets statsminister, Mette Fredriksen, hängdes och tändes på. 

Docka förställande Mette Fredriksen hängdes i en lyktstolpe och tändes på. Foto: Twitter.

Under lördagen demonstrerade danskar mot coronarestriktionerna i Köpenhamn. De regeringskritiska demonstrationerna anordnades av grupperingen ”Men in black”.

När polisen försökte upplösa demonstrationen utbröt tumult, och några av demonstranterna började kasta flaskor. I samband med tumultet hängde demonstranter upp en docka i en lyktstolpe. Iförd en strypsnara hängde dockan som föreställde Danmarks statsminister Mette Fredriksen – som man snart också tände eld på.

Dockan bar en skylt där det stod: ”Hon bör och ska avlivas”.

Det är fullständigt oacceptabelt att framföra så allvarliga hot i en demokrati, därför är jag mycket nöjd med att den omfattande utredning som genomförts redan resulterat i anhållanden i fallet”, skriver Köpenhamns polisdirektör Anne Tønnes i ett pressmeddelande.

Två män har anhållits misstänkta för brottet ”angrepp mot regeringen”. Ytterligare en man frihetsberövades under dagen och en fjärde man är misstänkt för samma brott. Nu riskerar de misstänkta männen långa fängelsestraff, som längst uppemot 16 års fängelse.

Köpenhamnspolisen skriver i ett pressmeddelande att det är en försvårande omständighet att aktionen riktas mot en regeringsmedlem.


  • Publicerad:
    2021-01-24 23:00