RITUALSLAKT. Nu hänger det hundra renar i ett kylrum i Norge, som har ritualslaktats, redo för den inhemska marknaden och för export till muslimska länder.

halalren

Nu riktar ett slakteri i Norge in sig på muslimska kunder genom att erbjuda halalslaktat renkött. Det är Viltexperten i Steinkjer i Norra Trøndelag som har certifierat sig för den muslimska marknaden.

— Detta är en helt ny halalprodukt som muslimer inte har haft tillgång till tidigare. Jag har fått veta att detta är ett mycket bra kött, men jag har aldrig ätit det själv, säger Mehtab Afsar som är generalsekreterare för det islamska rådet i Norge. Afsar påstår vidare att det inte är någon större skillnad på vanlig slakt och halalslakt.

— Egentligen går halalslakt till på samma sätt som all annan godkänd slakt i Norge. Den enda skillnaden är att det bör finnas en muslimsk slaktare och han skall välsigna djuret genom att läsa en mening på arabiska när han avlivar djuret, säger han.

Harry Dyrstad, chef på Viltexperten, är hoppfull över den nya produkten och säger att de arbetat över ett år tillsammans med det Islamska rådet med projektet.

— Vi hoppas att detta kan vara en språngbräda in på den norska halalmarknaden, uppger han.

Judisk kosherslakt och muslimsk halalslakt går till som så att djuret som ska slaktas får sina halspulsådror samt luft- och matstrupe avskurna. Djuret förblöder då sakta under fullt medvetande. Känsliga läsare varnas för innehållet nedanför!

Källa:
Halalslakt av rein for første gang


  • Publicerad:
    2013-12-03 19:30