MOTSTÅNDSRÖRELSEN. I helgen anordnades den andra upplagan av Nästesdagarna i Näste 1 där hård träning, utbildning och gemenskap var ledorden.

I helgen anordnades den andra upplagan av Nästesdagarna. Konceptet är relativt nytt och påminner om Aktivistdagarna, med den stora skillnaden att Nästesdagarna är ett lokalt initiativ med fokus på det egna nästet.

Helgen började 8:00 på lördagsmorgonen då aktivister och medlemmar samlades i centrala Stockholm för att sedan gemensamt åka till den angivna destinationen.

Väl framme började saker och ting att göras i ordning för dagen och när allt var på plats beordrades samtliga att snabbt ställa upp i ett led utanför lokalen, ombytta och klara.

Dagens fysiska aktiviteter inleddes på en grusbana där man två och två, med en framför och en bakom, ställde upp sig på rad. Personen bakom höll om midjan på den framför och när signalen kom gällde det för den längst fram att fortast möjligt släpa den andre över gruset fram och tillbaka. Efter ett antal vändor började benen bli ordentligt trötta och när övningen var klar var det ingen som klarade av att stå på benen.

Efter detta följde en kort paus innan det var dags att ställa upp på led igen för mer klassiska övningar i form av armhävningar, upphopp, sit-ups och plankan. Då varje moment innefattade många repetitioner fick det till följd att vissa saktade ner allteftersom men ingen tilläts ge upp förrän momentet var avslutat.

De som efter detta hoppades på en paus hoppades förgäves. Nu var det dags för ”idioten” där det gällde att springa fram och tillbaka från olika markeringar, den ena längre bort än den andra, så fort som möjligt. När siste man kommit i mål var det genast dags för en omgång till och funktionärerna såg effektivt till att ingen söndagspromenerade.

Medan folk klunkade i sig vattenreserven plockades mitsar och boxningshandskar fram. Kampsportsmomentet inleddes med att man två och två övade på olika former av slagkombinationer. På detta följde en övning där en ensam person skulle försvara sig mot ett gäng av angripare som attackerade från alla håll och kanter.

Denna övning var tänkt att simulera situationer som kan uppstå på gatan och försvararen fick göra sitt yttersta för att försöka slå sig fri från den ständigt attackerande pöbeln. Den som gav upp för tidigt kunde få se sig själv åka ner i brännässlorna eller ligga på marken med en hög personer ovanpå sig.

Dagens fysiska aktiviteter avslutades med ytterligare två omgångar av ”idioten” innan det var dags för ombyte.

mat

Deltagarna fick här en stund på sig att umgås innan lunchen dukades fram i form av grillade spett och potatissallad, något som definitivt var uppskattat vid det här laget.

När maten dukats bort var det dags för frågesport. Stämningen var nu tillbakalutad och uppsluppen och när resultatet stod klart tilldelades vinnarna varsitt pris innan lokalen gjordes i ordning för helgens första föredrag.

Abony föredrag

Föredraget hölls av Robin Abony och handlade om datorns roll i den kommande revolutionen, vilket belyste flera nya infallsvinklar i vår kommande kamp. Det märktes inte minst under den påföljande frågestunden att ämnet var både intressant och relevant att resonera kring.

Nästa punkt på schemat var en filmvisning där en dokumentär om Che Guevara visades. Syftet med filmvalet var att belysa att även om Che Guevara var en socialist så var han samtidigt en sann revolutionär, vilket gör honom till en intressant person att studera. Efter filmen åts det middag i form av spaghetti med köttfärssås och sallad innan det var dags för nästa föredrag.

Näste föredragshållare var Anders Rydberg. Rydberg gick först igenom Vietnam-kriget ur ett historiskt perspektiv för att sedan resonera kring varför USA trots sitt enorma militära överläge ändå förlorade kriget. En koppling som drogs till vår kamp idag var att främst nordvietnameserna var väldigt starkt ideologiskt övertygade och att det var detta som fick dem att kämpa vidare mot övermakten. Även här följde en längre frågestund med diskussioner innan Joakim Blixt steg upp på scenen för att framföra dagens sista föredrag.

Blixt föredrag

Blixts föredrag handlade om SA, eller Sturmabteilung, och deras kamp i mellankrigstidens Tyskland.

Det gavs bland annat flera exempel på hur Horst Wessel och SA agerade tappert och modigt i en tid med hårda motsättningar mellan nationalsocialister och kommunister, och hur viktigt det är att inte vika sig. Men istället för att försöka kopiera SA rakt av manades publiken istället till att se SA som en stor inspirationskälla, och Blixt konstaterade att Motståndsrörelsen har som ambition att bli bättre än SA, väl anpassad efter vår tids förutsättningar. Blixt passade även på att citera Emil Hagberg, som sagt att Motståndsrörelsen ska vara som en kombination mellan SA och Greenpeace: Radikal gatukamp varvat med spektakulära aktioner.

Efter detta följde en frågestund och Peter Jusztin gick därefter upp på scenen för att sammanfatta dagens föredrag. Bland annat slog Jusztin hål på myten om att det var lättare förr att revoltera mot systemet. En av de vanligaste invändningarna mot vår kamp och ideologi, berättade Jusztin, var att folk lever med villfarelsen att vårt tåg redan gått bara för att tiden gått. Så är inte fallet. Förutsättningarna för oss är i princip likadana idag om man jämför hur det såg för D.A.P. och N.S.D.A.P., och flera faktorer gör det till och med lättare att segra idag. I princip samma krafter och samma odds står emot oss idag och det är, precis som då, endast en oupphörlig kamp som kan bringa oss segern.

Peter avslutar

Efter stora applåder avslutades sedan dagen formellt tillsammans med en uppmaning om att bolla idéer sinsemellan om förslag på saker nästet kan företa sig den kommande tiden.

Söndagen
07:30 var det väckning och frukost serverades klockan 08:00. Efter detta höll cheferna individuella samtal med aktivister för att ge konstruktiv kritik och gå igenom det gångna året, medan övriga begav sig till en närliggande fotbollsplan för diverse aktiviteter.

Efter en inledande uppvärmning plockades kampsportsutrustningen fram och fler typer av slagkombinationer tränades. Bland annat gick ett moment ut på att slå bort en motståndare från sig som backade över planen, men stannade upp och gick på en om man slutade slå. Helgens fysiska aktiviteter avslutades sedan med flera partier blixtboll där olika lagkonstellationer gjorde upp mot varandra. Vid 12-tiden gick man sedan tillbaka till lokalen och höll månadsmöte.

blixtboll

Med månadsmötet avklarat tackade cheferna alla deltagare för den gångna helgen och folk passade på att umgås med varandra lite till innan man begav sig hemåt.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att helgen var mycket uppskattad bland alla deltagare och att konceptet med nästesdagar definitivt har framtiden framför sig!

En film från helgen kommer att publiceras inom kort.


  • Publicerad:
    2015-06-01 17:10