IRAK De två ”svenskar” som sköt gängledaren Mustafa Aljiburi, även känd som ”Benzema”, dömdes idag till döden i Irak. UD bekräftar för media att man fått uppgifterna.

Tre ”svenska” män greps i Irak i samband med mordet på Mustafa ”Benzema” Aljiburi som sköts ihjäl i Bagdad i januari. Enligt uppgifter från en tidning har två av männen nu dömts till döden, medan den tredje dömts till fängelse, vilket en av de dömdas släktingar berättar för Aftonbladet.

En av de gripna är ”en man i 20-årsåldern från Hudiksvall” som misstänktes ha avlossat skotten. Det är dock inte bekräftat om han är en av dem som nu dömts till döden.

UD har bekräftat för SVT att de har nåtts av uppgifterna och arbetar intensivt för att få klarhet i situationen. UD och Sveriges ambassad i Bagdad kommer att agera skyndsamt för att straffen inte ska verkställas om uppgifterna visar sig stämma.

Mustafa Aljiburi, en ledargestalt i det kriminella nätverket Foxtrot som har varit inblandat i flera våldsdåd i Stockholmsområdet, sköts ihjäl med flera skott på en vältrafikerad väg i Bagdad den 9 januari.