FÖRINTELSEKONFERENSEN Demokrati- och hatbrottsgruppen utreder nu om onsdagens projicering med texten ”Förintelsen är en bluff” mot Malmö synagoga är hets mot folkgrupp.

Enligt Kvällsposten så fick polisen in flera samtal under onsdagskvällen som rapporterade att de kunde läsa ”Förintelsen är en bluff” på byggnader runtom i centrala Malmö. Nils Norling polisens presstalesperson i Malmö säger till Kvällsposten:

– Det är med nuvarande lagstiftning inte brottsligt att förneka Förintelsen. Men eftersom projiceringen riktades specifikt mot synagogan har vi gjort bedömningen att platsen, budskapen och kontexten – med pågående konferens – tillsammans föranleder en förundersökning om hets mot folkgrupp.

"Otroligt sårande"

Nils Norling meddelar att de vet om att Nordiska motståndsrörelsen har sagt att det är de som utfört aktionen och att demokrati- och hatbrottsgruppen har nu hand om utredningen. Han meddelar även sina egna tankar om händelsen:

– Vi har inlett förundersökningen och oavsett om utredningen kan leda vidare eller inte så är det här så djupt osmakligt och otroligt sårande för väldigt många människor, säger Nils Norling till Kvällsposten.