En på tio av de som i år har id-kontrollerats av polisen i Stockholm har visat sig vara illegala invandrare, rapporterar Sveriges Radio.

I snitt genomför polisen i Stockholm 26 id-kontroller per dag, vilket alltså innebär att polisen i Stockholm i snitt varje dag hittar två till tre illegala invandrare. Under januari genomfördes 716 id-kontroller i Stockholm och hela 46 illegala invandrare identifierades.

Integrationsminister Erik Ullenhag gillar dock inte att illegala invandrare utvisas och vänder sig mot polisens påstådda metoder:

”Är det så att människor med mörk hudfärg stoppas för id-kontroll är det helt oacceptabelt. Id-kontroller på grund av utländskt utseende strider faktiskt mot det regelverk som finns.”

Andra kritiker menar på att för många oskyldiga testas när bara en av tio id-kontrollerade personer visar sig vara illegala invandrare. Men denna siffra kan till exempel jämföras med att på hundra tester för rattfylleri brukar bara runt en av de testade vara berusad, enligt statistik från BRÅ.

Nordfront har tidigare rapporterat om hur Grön Ungdom-språkröret Magda Rasmusson vill hjälpa illegala invandrare i Stockholms tunnelbana att hålla sig undan från polisen.

Källa:
Nio av tio som kontrolleras i sökandet efter papperslösa är oskyldiga


  • Publicerad:
    2013-02-25 16:36