EU. En resolution har nu röstats igenom av EU-parlamentet där de kommer med en rad ”åtgärder” för att ”få ett slut på antiziganismen i Europa”. Den som lett arbetet med resolutionen är Feministiskt initiativs Soraya Post.

Majoriteten av EU-parlamentet har nu röstat igenom en resolution som uppmanar att det måste ”bli ett slut med antiziganismen i Europa”. Resolutionen godkändes med 470 röster mot 48, samt 103 nedlagda röster.

Den icke bindande resolutionen uppmanar bland annat till ”bättre information för att bekämpa diskriminering, ursäkter för steriliseringar och omhändertaganden” samt ett införande av så kallade sanningskommissioner för att utreda hur romer behandlats av stater och myndigheter. Detta är alltså tänkt att tillämpas på de tolv miljoner zigenare som idag finns i Europa, vilka EU-parlamentet nu anser ska särbehandlas.

Den som lett parlamentets arbete med resolutionen är EU-parlamentsledamoten Soraya Post (FI). Hon är själv både jude och zigenare och har tidigare uttryckt att hennes främsta mål inom EU sedan hon tillsattes år 2014 var att fortsätta sitt arbete med att förbättra zigenarnas situation. Post uppger sig därför vara mycket nöjd med godkännandet av denna resolutionen.

— Jag vill uttrycka hur stolt jag är över kammaren i dag, till er som tagit ert ansvar. För mig är det här ett steg framåt, sade Post.

Källor:
Parlamentsstöd för romer i EU


  • Publicerad:
    2017-10-26 06:00