UTRIKES. EU:s juridiska utskott röstade idag igenom ett förslag till ändrad digital upphovsrätt inom EU. Detta kan tvinga sociala medier att införa omfattande filter mot skyddat material.

EU:s juridiska utskott röstade under dagen igenom en kritiserad lag om ändrad digital upphovsrätt inom EU. Enligt den nya lagen kan sociala medier tvingas införa omfattande filter för att undvika att upphovsrättsskyddat material publiceras. Detta är enligt kritiker något som exempelvis skulle kunna försvåra spridandet av memer.

En annan del av förslaget är att kommersiella aktörer som länkar till exempelvis nyhetsartiklar kan tvingas betala licensavgifter. Detta kan exempelvis röra sig om bloggare som har annonser på sin sida:

— Det kan bli så att vanliga bloggare – som har annonser på sin sajt – får svårt att länka till nyhetsartiklar i svensk media. Sidor som idag länkar till nyheter kan behöva stänga ner, det var en effekt vi såg i Spanien när de införde en liknande lag, säger EU-parlamentarikern Max Andersson (MP) till SVT.

Lagen gäller dock inte än, utan först måste lagen godkännas av EU-parlamentet. Det är även oklart exakt hur det slutliga förslaget kommer se ut.

Källa:
EU-utskott säger ja till omstridd upphovsrättslag


  • Publicerad:
    2018-06-20 23:45