Ledaren för Afrikandiska motståndsrörelsen (AWB), Eugène Terre’Blanche, har mördats på sin gård i Sydafrika.

Enligt sydafrikanska medier hittades Eugène Terre’Blanche mördad i sin säng på gården Villanna utanför Ventersdorp i nordvästra Sydafrika.

Uppgifterna om hur mordet har gått till skiljer sig åt, men en polistalesman uppger att två svarta gärningsmän har gripits misstänkta för mordet. I sydafrikanska medier rapporteras det att de misstänkta gärningsmännen var lantarbetare på Eugène Terre’Blanches gård. De har enligt uppgifter tagit sig in genom ett fönster och dödat honom när han låg och sov. Uppgifter gör även gällande att gärningsmännen själva har kontaktat polisen och sedan gripits på plats. En annan uppgift som sprids i medier är att gärningsmännen mördat Terre’Blanche för obetalade löner.


Terre’Blanche på sin gård Villanna.
Många i Sydafrika sätter mordet i samband med bråket i Sydafrika om den sång ”döda boerna” som har sjungits av anhängare till regeringspartiet ANC. Nyligen förbjöds sången av en domstol. Sydafrika plågas av en extremt hög mordfrekvens och vita jordbrukare är särskilt utsatta för brutala mord begångna av svarta. Många vita boer tvivlar naturligt nog på polisens uppgifter om att mordet på Terre’Blanche inte var politiskt motiverat.


Bild av Terre’Blanche tagen av en svensk medlem i Motståndsrörelsen, Jonas Eckeskog, som också höll tal vid tillfället.
Eugène Terre’Blanche, född 1941, var grundare och ledare för AWB och ledde organisationen fram till dess kollaps i efterdyningarna av det svarta maktövertagandet i Sydafrika. Han avtjänade ett sexårigt fängelsestraff och släpptes fri 2004. Efter fängelsetiden återupptog han politiken och kämpade för att skapa en fri afrikandisk republik i norra Sydafrika. I systemtrogna medier omtalas Eugène Terre’Blanche som en ”högerextrem vit makt-ledare” men mycket mer korrekt vore att beskriva honom som en obrottsligt lojal och mycket modig förkämpe för vita sydafrikaners rättigheter och i synnerhet för hans egen folkgrupp – afrikandernas – rätt till ett eget land.

Denna artikel avslutas med en sång om boerfolkets kamp av folksångaren Bok van Blerk:


  • Publicerad:
    2010-04-04 00:00