INRIKES Den ovanligt höga medeltemperaturen under hösten kommer enligt FHM:s prognos i vinter att ytterligare förstärka den femåriga trenden med ökande antal TBE-fall.

Folkhälsomyndigheten (FHM) beaktar den ovanligt milda hösten hittills i år, när man förutspår att antalet fall av insjuknade i TBE under förestående vintersäsong kommer att skjuta i höjden.

— Om det fortsätter att vara så här milt kan vi räkna med att det kommer in fler TBE-fall, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten till SvD.

FHM har i fem år kunnat konstatera en ständig ökning av TBE, men då årets höst hittills har den högsta medeltemperaturen bland de fem senaste höstarna, och mild temperatur gynnar fästingars överlevnad, så förväntar man en extra stor ökning denna vintersäsong. Regionerna rekommenderar dem som vistas i högriskområden såsom Sörmland och Uppsala att vara extra uppmärksamma.

— Fästingar kryper omkring på kroppen innan de biter sig fast, och i bästa fall kan man få tag i dem innan de biter, säger Hjertqvist.