UTRIKES. Under torsdagen dog Fidel Castro Diaz-Balarts, och inte ens ett team av läkare kunde behandla hans depression.

Fidel Castro Diaz-Balarts. Foto: Jpc1963 (CC-BY)

Den kubanska revolutionären Fidel Castros äldste son Fidel Castro Diaz-Balart begick den 1 februari självmord efter en svår kamp mot depression, bara ett drygt år efter faderns död vid 90 års ålder. Kubanerna kallade Castro-Diaz kärleksfullt för Fidolito, ”Lill-Fidel”. Inte ens ett helt team av läkare kunde behandla hans depression.

Diaz-Balart var en flitigt anlitad expert inom vetenskapliga frågor rörande kärnkraftsteknik och ekologisk miljö. Han författade elva böcker och fler än 150 vetenskapliga artiklar.

Han har i intervjuer påstått att pappans revolution stärkte hans intresse för vetenskap. Sin utbildning i kärnfysik fick han i Sovjetunionen.

År 1980 blev ”Fidelito” chef för Kubas kärnkraftsprogram då försök att bygga ett kärnkraftverk inleddes. Bygget stoppades 1992 i och med att finansieringen från Sovjetunionen hade upphört efter Sovjetunionens fall. Efter detta drog han sig tillbaka från rampljuset och gav bara enstaka intervjuer.

Diaz-Balart var starkt kritisk mot så kallade färgrevolutioner och militära interventioner som starka främmande stater planerar och finansierar, maskerade som ”demokratiska rörelser” som ska lätta ”regimers” ”förtryck” av folket.

— Nuförtiden kan man säga vad som helst på ett sätt som motiverar vilken form av politisk strategi som helst, sade Diaz-Balart i en intervju.

Han kritiserar även främmande staters kritik mot Kuba om att reformerna för landet inte genomförs ”tillräckligt snabbt”;

— Vissa andra stater är alltid missnöjda med det vi gör. När en viss form av verksamhet eller politik saknas, kräver de att vi ska införa det. När vi har infört någonting, är det aldrig i tillräckligt hög grad. Är det i tillräckligt hög grad, går det inte snabbt nog.

Fidel Castro Diaz-Balart blev 68 år gammal.

Källa:
Fidel Castro’s son commits suicide


  • Publicerad:
    2018-02-02 14:30