Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

FILM: Tusentals ukrainare hyllade nationalisten Stepan Bandera

Av Redaktionen, 2021-01-02
redaktionen@nordfront.se

UKRAINA. Igår samlades tusentals personer för att hedra minnet av Stepan Bandera, en ukrainsk nationalist som samarbetade med Tredje riket.

Tusentals nationalister den ukrainska huvudstaden Kiev har firat det nya året med fackeltåg för att hedra Stepan Bandera, en nationalist under andra världskriget.

Stepan Bandera betraktas av moderna ukrainare som en hjälte, medan polacker, judar och ryssar betraktar honom som en krigsförbrytare.

Bandera-fraktionen uppges bära ett stort ansvar för morden på upp till 100 000 civila polacker som begicks av ukrainare under andra världskriget.

Blågula ukrainska nationella flaggor blandades med de röd-svarta banderollerna i Banderas Organisation för ukrainska nationalister (OUN) och dess väpnade gren, den ukrainska upprorsarmén (UPA).

Demonstranterna skanderade slagord som ”Ukraina framför allt”, ”Ära till Ukraina, död åt fienderna” och ”Ära åt hjältar!” Det senare slagordet kommer från tiden för andra världskriget.

Evenemanget i huvudstaden innehöll några deltagare klädd i tidsenliga uniformer; andra bar stora porträtt av Bandera.

Ryska RT News liknar demonstrationen vid en religiös ukrainsk-ortodox procession, och kallade demonstrationen för ”ett hotfullt kortege”.

Demonstrationen var dock ”tillståndsgiven” av myndigheterna, och ett stort uppbåd av poliser vaktade demonstrationen och eventuella mötesstörare.

Komplext förhållande till Tredje riket
Banderas föddes 1909 i vad som då var den österrikisk-ungerska provinsen Galicien (Galizien) och blev en del av Polen efter första världskriget.

OUN började med att agitera mot ett polskt styre, men Stepan Bandera kom att 1940 företräda en hårdför fraktion i hopp om att etablera en oberoende ukrainsk stat med hjälp av Tyskland som då leddes av Adolf Hitler.

Ukrainska nationalister påpekar att tyskarna ursprungligen inte hade någon användning för Bandera och OUN, och placerade honom i husarrest 1941 innan de skickade honom till arbetslägret Sachsenhausen. Emellertid frigav de Bandera 1944 och att hoppades då att hans UPA-kämpar skulle hjälpa den tyska krigsmakten att stå emot den sovjetiska framryckningen.

När judarna och deras allierade vunnit andra världskriget, bytte OUN-UPA sida, från de besegrade tyskarna till den segrande västalliansen.

Bandera flyttade till Västtyskland, där han i början av det så kallade kalla kriget fortsatte att agitera för ett fritt Ukraina.

Han dödades 1959, när en KGB-mördare från Sovjetunionen sköt honom med en cyanidladdad pil.

Efter det att Ukraina blev självständigt 1991 har ukrainska nationalister försökt upprätta Stepan Bandera som en medborgarhjälte, på tvärs mot officiella invändningar från Ryssland, Polen och Israel.

År 2010 fick av den ukrainska regeringen i 2010 postumt titeln Ukrainas hjälte. Några månader senare fråntogs han efter internationella globalisters protester titeln av en domstol, på uppdrag av den nya USA-vänliga administrationen.

Under denna tid finansierade USA också den ukrainska militären med 1,5 miljarder dollar.

Efter Euromaidan-revolutionen i februari 2014, då när en rad våldsamma händelser med demonstranter, kravallpolis och okända skyttar i huvudstaden Kiev ledde till störtandet av den ukrainska regeringen har dock Stepan Bandera åter lyfts som en nationalhjälte, och helgdagen 1 januari är sedan 2019 tillägnad honom, då den dagen dessutom är hans födelsedag.


  • Publicerad:
    2021-01-02 11:45