NORDEN. Antti Rinne avgår efter den besvärliga arbetskonflikten på finländska postverket.

Antti Rinne. Foto: Europaparlamentet (CC BY 2.0). De envisa ryktena som surrat i finländska medier under tisdagsmorgonen har till sist bekräftats.

På tisdagen bekräftades det att Finlands statsminister Antti Rinne som styrt regeringskoalitionen sedan i juni för Socialdemokratiska partiets (SDP) räkning, nu har lämnat in sin avskedsbegäran till president Sauli Niinistö.

— Tack för ett kort, men många stunder av gott, samarbete, lär vara orden Niinistö kommenterade avskedsansökan med.

Avgången är en tvärvändning sedan i måndags, då Rinne meddelade att han inte tänkte avgå frivilligt.

Arbetarfientliga socialdemokrater
Problemen för regeringen har sin grund i en infekterad arbetskonflikt vid Finlands postverk, Posti. 700 paketsorterare flyttades över från Posti till ett dotterbolag som har ett sämre kollektivavtal. Det ledde till att en del paketsorterare fick lönesänkning.

På det politiska planet har det handlat om vilka ministrar som i förväg hade kännedom om Postis tilltag. Den ansvariga ministern var Sirpa Paatero – också socialdemokrat. Eftersom hon hade försvarat Postis oetiska hantering av arbetarna och skandalen växt över tid, avgick hon i förra veckan.

Antti Rinne har kritiserat Posti för att de agerat i strid mot regeringsdirektiven, men anklagas i sin tur av kritiker för att ha i riksdagen ha ljugit om hela ärendet.

Troligen kommer Sanna Marin att ta över statsministerrollen. Hon är vice ordförande och minister för trafik och kommunikation.

— Jag är redo för att bli statsminister om det finns behov för det, säger Marin.

Men Antti Lindtman – även han från SDP – vill också gärna bli statsminister.

Källor:
Finlands statsminister Antti Rinne avgår
Statsminister Antti Rinne tvingades avgå – både Sanna Marin och Antti Lindtman intresserade att ta över


  • Publicerad:
    2019-12-03 17:40