MÅNGKULTUR. En finsk kvinna våldtogs nyligen i Tallinn i Estland. Finsk media döljer delar av informationen om gärningsmannen, medan estländsk press öppet skriver om våldtäktsmannens etnicitet.

En 23-årig finsk kvinna våldtogs utomhus i Tallinn sent på natten den 14 april. Estländsk polis lyckades få tag i gärningsmannen, som är en 35-årig man från Irak.

Finsk media i form av kvällstidningen Iltalehti skrev efteråt att mannen inte är medborgare i Estland men att han har uppehållstillstånd. I den estländska kvällstidningen Postimees Tallinn framkommer dock mer detaljerad information om gärningsmannens etnicitet redan i underrubriken, där det står att det handlar om en irakisk man.

Journalisten bakom Iltalehtis text heter Sami Lotila, en man som i flera år har agerat som kolumnist för tidningen Õhtuleht i Estland. Han har tidigare bland annat moraliserat kring estländarnas syn på homosexuella samt påstått att estniska män luktar illa. Lotila säger dock själv att han skrivit sina alster för att ”väcka debatt” samt att man borde läsa hans texter med glimten i ögat. Hur han förhåller sig till irakiska män, vars etnicitet han förmörkar när de begått våldtäkter, är ännu oklart.

Källor:
Suomalaisnainen raiskattiin Virossa: Epäilty on irakilainen matu
Politsei pidas Tallinnas kinni vägistamises kahtlustatava iraaklase
Tallinnan kuningas puhuu suunsa puhtaaksi


  • Publicerad:
    2018-04-25 18:20