UTRIKES. En känd förintelsekonstnär som sagt sig ha varit fånge på koncentrationsläger ljög enligt historiker om allt.

Enligt historiker ljög ”förintelse”-konstnären om allt.

Förintelsekonstnären Rosemarie Koczy som dog år 2007 och försörjde sig genom snyfthistorier om livet i koncentrationsläger ljög om allt visar en ny granskning av hennes liv. Allt från hennes berättelse till hennes identitet var en lögn.

Faktauppgifter som granskats av historiker bevisar utan tvekan att kvinnan som sade sig ha överlevt två koncentrationsläger aldrig ens var i närheten av ett läger. Dessutom ska hennes påstådda identitet inte ha varit något annat än en ren förfalskning.

De hela började efter att historikern Georg Möller som arbetade på en memoar om hennes liv blev misstänksam gällande hennes påstådda identitet. Detta fick Möller att börja titta närmre på konstnärens berättelse och granskningen ledde Möller till uppgifter om hon förfalskat berättelsen om sin barndom. Istället för att ha varit på ett koncentrationsläger så fann man att hon kom från en dysfunktionell familj och att hon tidvis levde på ett barnhem i Münsterland.

En annan expert vid namnet Matthias Kordes säger att man inte kunnat finna hennes namn i någon som helst dokumentation av koncentrationslägrens fångar. Vad man dock kunde finna var att hon föddes som barn till katolska föräldrar och inte till ungerska judar.

Nu funderar konstvärlden vad de skall göra med hennes konst som bland annat prisades av ”konstvetare” och ställdes ut på prominenta platser runt om i världen, bland annat Guggenheimmuséet i New York och Yad Vashem i Israel.

Att hennes konst skulle föras bort och gömmas undan är dock inte så säkert. Exempelvis försvarar Hans-Jürgen Schwalm, direktör för Kunsthalle Recklingausen, artisten och menar att ”hon lämnade efter sig en markant mängd konst” och tillade att inget av hennes konstverk skildrade hennes eget liv.

Från förintelsekonstmuséet Yad Vashem sägs att man nu skall titta närmare på dessa uppgifter innan man fattar ett beslut.

Källa:
Artist Rosemarie Koczy faked her Holocaust survivor’s story


  • Publicerad:
    2017-11-12 18:30