STOCKHOLM. När 112 larmades under en pågående stöld i en trailer hade polisen inte tid att rycka ut. Jimmy Rosenqvist och hans chaufför konfronterade själva tjuvarna, ett tiotal polacker, och är nu själva misstänkta för misshandel.

Stölden filmades. Foto: Christian Forsström

Stölden filmades från en resturang mittemot. Foto: Christian Forsström.

Jimmy Rosenqvist från JIMI Åkeri AB fick ett SMS om att sex män från polska lastbilar hade brutit sig in i hans parkerade trailer och börjat plocka ur saker. Samtidigt filmades brottet av en bekant till Rosenqvist, som ringde 112. Men trots det pågående brottet ansåg polisbefälet att det inte var aktuellt med en polisutryckning eftersom situationen inte var akut.

JImmy Rosenqvist och hans chaufför, André Dahl, tvingades därför själva konfrontera tjuvarna och på plats möter de ett tiotal chaufförer av vilka flera är berusade. När de polska chaufförerna inte ville lämna tillbaka vad de stulit, bland annat ett par trailerstöttor, uppstår till sist gruff och bråk. Då dyker en civil polisbil upp och snart tre polisbildar och en piketbuss.

Tanken var att vi skulle försöka skrämma dem och få tillbaka våra grejor. När vi kom fram var det en 10, kanske 15 polska chaufförer på platsen. De hade nog dragit i sig bra mycket, vi hittade flera tomma spritflaskor. De brydde sig inte om vad vi sa, bara ryckte på axlarna. Så började en av polackerna att ”veva” och sedan ballade det ur. Det blev ett ordentligt slagsmål, säger André Dahl till tidningen Proffs.

Det märkliga sker efteråt. Efter att Rosenqvist och Dahl suttit i förhör men sedan fått åka hem blir de efter helgen meddelade av en advokat att de är misstänkta för grov misshandel. I ett samtal med polisen får Rosenqvist veta att han och Dahl nu är efterlysta, men polisbefälet ville inte berätta för vad. Rosenqvist bestämde sig för att ta ”en sväng förbi” polishuset i Jönköping för att ta reda på vad det är som händer. Men det blev ingen sväng förbi, istället blev han frihetsberövad.

Dahl blev intagen på nytt förhör men blev inte själv frihetsberövad. De är nu misstänkta för grov misshandel men har inte fått några besked om hur det går för den stöldanmälan de lämnade mot de polska chaufförerna.

– Jag fick en konstig känsla i kroppen, var både förbannad och rädd. Ingen av oss är ju några slagskämpar. Jimmy är den snällaste kille som finns, och bara ett par skitar hög. Och de var så många fler, säger André Dahl.

Vi blev inlåsta, frisläppta och sedan efterlysta. Min syn på rättssamhället har fått sig en ordentlig knäck. Får man inte försvara det som är ens eget? undrar han.

Källa:
Skyddade sina ägodelar – greps själv för misshandel


  • Publicerad:
    2015-05-15 14:00