TJECKIEN. Två chefer vid förlaget Guidemedia, en författare samt förlaget i sig har åtalats för att ha gett ut en bok med tal av Adolf Hitler.

Den 650-sidiga boken ”Adolf Hitler: Speeches” trycktes i 10 000 exemplar och salufördes på Internet. Nu har de två ansvariga cheferna på förlaget och författaren till boken åtalats för att ha ”förnekat, bestridit, motiverat till och godkänt folkmord”. Orsak: Boken innehåller Hitlers tal om fred.

Boken har skrivits av författaren Lukas Beer och givits ut av Pavel Kamas och Michal Zitko. I boken återges Hitler fredssträvande tal till England, det framgår att han var mot massförstörelsevapen och att han sökte vänskap med såväl tjecker som slovaker. Syftet var att ge ut dessa sällan förekommande tal och låta läsaren själv bedöma innehållet för att på så sätt balansera debatten.

Att tänka själv är dock inget för de styrande i Tjeckien. Tidigare i år har inrikesdepartementet i en rapport utmålat boken som ”extremistisk” eftersom spridandet av fredstalen ”direkt och indirekt förespråkar nazism”, skriver Prague Daily Monitor. En av förläggarna, Michal Zitko, har tidigare dömts till tre års fängelse för att ha gett ut Mein kampf utan att ha angripit Hitler i förordet eller i förklarande kommentarer. Zitko friades dock senare i en högre instans.

Pavel Kamas, en av de åtalade.

Pavel Kamas, en av de åtalade.

Källor:
Author prosecuted over publishing Hitler’s speeches
Adolf Hitler Projevy


  • Publicerad:
    2013-09-28 23:46