Det var i slutet av februari som den svarte 17-åringen Trayvon Martin sköts ihjäl av ordningsvakten George Zimmerman, som påstås vara vit. Zimmerman är idag åtalad för dråp, men hävdar självförsvar.

I samband med denna händelse använde media stora delar av sin lögnarsenal för att få skjutningen att likna ett ”rasistdåd”. Bland annat spred man en manipulerad bandupptagning som skulle visa detta. Utöver att få händelsen till ett ”rasistdåd”, har media även velat göra det till ett rasistdåd som begåtts av en vit man. Problemet är att George Zimmerman har till hälften latinamerikanskt ursprung och är därför av blandras. Zimmerman har i medierna beskrivits som antingen ”vit man” eller ”vit man av latinamerikanskt ursprung”.

I dagarna kommer medierna att få det ännu svårare att hävda att Zimmerman är vit, då det via CNN framkommit uppgifter om att hans mormors far var neger.

 George Zimmermans mormors far syns i mitten. Barnet han håller är Zimmermans mor.

En annan som får det svårare att utnyttja händelsen är USA:s president Barack Obama, som tidigare sagt att mordet på Trayvon Martin är ”en nationell angelägenhet”. Under sitt tal sade Obama att om han hade haft en son så hade han kunnat se ut som Trayvon Martin. Med facit i hand skulle Barack Obama lika gärna kunna ha sagt: “If I had a son, he would look like…Zimmerman

Relaterat:

Massmedia och dödsskjutningen i USA

Is this the photo that proves George Zimmerman’s great-grandfather was black?


  • Publicerad:
    2012-05-14 13:45