INRIKES. Under inspelningen av 10an:s musikvideo Blue Cheese viftade artisterna med skarpladdade vapen i ett välbesökt parkeringsgarage, på ett torg samt avlossade skott från en bil.

Gangsterrapparnas inspelning i Bjurhova centrum. Alla bilder i artikeln är från förundersökningsprotokollet.

Under gårdagen väcktes åtal mot tre gangsterrappare för synnerligen grovt vapenbrott vid Attunda tingsrätt, efter att polisen kommit över råmaterial från inspelningen av musikvideon till låten ”Blue cheese” av gangsterrappartisten 10an.

Av dessa fyra vapen åtalet gäller kopplades en AK-47a till skjutningen av 12-åriga Adriana Ostrowska i Norsborg för snart ett år sedan, genom att jämföra en patron, som vapnet varit laddat med och som mantlades ur under inspelningen av rappvideon, med tomhylsor som hittats på brottsplatsen i Nordborg. Slutsatsen av den undersökningen blev att patronerna hanterats i samma vapen.

Här tappar gangsterrapparna patronen som gör att vapnet kan knytas till Adriana-skjutningen.

I förundersökningsprotokollet har man också lyckats dokumentera hur rapparna viftar med vapen på tre olika offentlig platser, samt visa vilken lägenhet man befunnit sig i när man visat upp drogförpackningar. De tre platserna är Djupdalsgaraget i Sollentuna, Nybyggarskolan i Västerås samt i Bjurhovda centrum i Västerås.

De misstänkta männen med den stulna Audin, som försetts med andra stulna registreringsplåtar.

I Djupdalsgaraget, som används av ett antal verksamheter, poserar man den 30 juli med flera vapen, däribland ovan nämnda AK-47a, en revolver och en Skorpion. Man har också med sig en stulen vit Audi, som senare hittades bränd innehållandes de riktiga registreringsskyltarna. Bilens registreringsskyltar har i rappvideon maskerats. Det var också här polisen senare hittade den patron som gjorde att vapnet kunde knytas till Adriana-skjutningen.

Den 31 juli är det dags igen, den här gången i Västerås vid Nybyggarskolan. Återigen viftas det med vapen, denna gång med en annan Skorpion än den som förekom i Djupdalsgaraget. Senare på kvällen, i Bjurhovda centrum, står man och trixar med en Glock. Syftet är att för rappvideon filma en scen där man gör patron ur, för att sedan fånga patronen i luften.

I förundersökningsprotokollet har en fyndig polis antecknat att någon av männen fäller kommentaren ”Abou, den gick in i motorn eller?”, när det första försöket misslyckas och patronen ramlar ner vid främre vindrutan.

Senare under kvällen avfyras också detta vapen, i förundersökningen identifierat som Glocken, från en av bilarna man har med sig, återigeni syfte att få häftiga scener till rappvideon. I omgivningen, där man alltså avfyrar ett vapen snett uppåt i luften, finns flertalet bostadshus.

Filmmaterialet visar enligt polisen att det är glocken som avfyras, och att det vapen rapparna ses hantera därmed är skarpt och olagligt.

Parallellt med åtalet i Attunda tingsrätt mot de tre gangsterrapparna har fem män häktats vid Södertörns tingsrätt misstänkta för själva Adriana-skjutningen, där några kriminella män på platsen ska ha varit det egentliga målet. Det är från en man som gripits i det ärendet som polisen beslagtagit en mobiltelefon, där en mer omaskerad version av ”Blue cheese”-videon hittades. Därmed uppdagades det misstänkta vapenbrottet. Mer råmaterial har senare säkrats på filmarens hårddiskar.

Vapen i filmmaterialet från Djupdalsgaraget.

Även här ses AK47:an hanteras i Djupdalsgaraget.

 

Beslagtagen Glock som kopplas till musikvideon.

Beslagtagen Skorpion som kopplas till musikvideon.


  • Publicerad:
    2021-07-16 12:08