Få kan ha undgått den senaste tidens skriverier i media om cyberjätten Googles kamp mot regimen i Kina. E-postkonton tillhörande människorättsaktivister aktiva i Kina som använder Googles Gmail-tjänst ska ha hackats, och säkerhetsföretag ska ha kunnat spåra vissa IP-adresser som kan sättas i samband med tidigare cyberattacker kopplade till kinesiska myndigheter. Google hävdar även att ett 20-tal andra stora företag utsatts för liknande attacker.

Efter attackerna mot Google säger företaget att man ska bryta det avtal man ingick med den Kinesiska regimen i början av 2006, där Google tog på sig att censurera information på sin sökmotor som Kina fann olämplig. Beskedet hyllas av människorättsaktivister världen över som glädjs åt Googles beslut att ej längre vara en käpp i hjulet för det fria informationsflödet. Hycklande säger USAs utrikesminister Hillary Clinton i ett uttalande att: ”Möjligheten att agera fritt i cyberspace är oerhört viktigt i ett modernt samhälle och en modern ekonomi”. Vidare kräver hon av Kina att de utreder anklagelserna riktade från Google.
Föga förvånande är att Obamaregimen, som nu tagit detta storföretag i försvar, erhöll den femte största donationen till sin valkampanj 2008 från inga mindre än Google Incorporation, vars VD och styrelseordförande Eric Schmidt agerade som rådgivare åt Obama under hans presidentvalskampanj.

”Googles målsättning är att ordna världens samlade information och göra den tillgänglig för alla.”
”… företagets mål att erbjuda en mycket högre servicenivå till alla de som söker efter information, oavsett om de sitter vid ett skrivbord i Boston, kör genom Bonn eller tar en promenad i Bangkok.”

Citaten ovan är saxade från svenska Googles hemsida, vilka får en att undra vad thailändare tyckte om Googles servicenivå då de valde att radera videoklipp för att tillmötesgå regeringens krav, eller tyskarna då Google censurerar holocaustkritisk information utan krångel eller ifrågasättande.
www.zundelsite.org är en hemsida som blivit känd i nationella kretsar sedan fängelsedomen för tankebrott föll mot Ernst Zündel. Hemsidan går idag att nå via de flesta sökmotorer på webben förutom www.google.de, Googles tyska hemsida.

Samarbete med myndigheter, hur mycket det än går stick i stäv med Googles visioner, verkar inte vara någonting nytt för storföretaget. I början av 2007 minns vi hur debatt skapades då Google publicerade nyheter från Nationellt Motstånd på sin nyhetstjänst. Utvalt tillsammans med ett hundratal andra nyhetssidor såg Google Nationellt Motstånd som ett lagligt nyhetsorgan med uppdaterade nyheter uppbackade av en organisation. Eftersom Google säger sig vara förespråkare av yttrandefrihet har dessa nyheter publicerats. Den pro-sionistiska tidsskriften Expo, med Daniel Poohl i spetsen, ansåg det däremot vara mycket tveksamt att använda Nationellt Motstånd som nyhetskälla. Google försvarade sig med att deras ”sökmotorspindlar” automatiskt söker upp relevanta sidor med hög besöksfrekvens och att det inte är upp till dem att avgöra, informationen skall flöda fritt.
En tid därefter gick det inte längre att hitta nyheter från Nationellt Motstånd på Google News, så mycket för fritt informationsflöde på Internet. Det är lätt för människorättsaktivister och journalister att kritisera saker som är politiskt korrekta att ifrågasätta. Var är alla dessa ”kämpar”, som säkert är övertygade om att de dagligen visar civilkurage, när det pågår politisk censur i Europa och Sverige.

Detta hyckleri vet vi sedan länge har gått hand i hand med demokraturens förkämpar, frågan är hur långt det vidare kommer att gå. Att Google har ett stort politiskt inflytande vet vi redan, det krävs för att kunna sticka upp mot en stormakt som Kina, däremot kan enbart framtiden påvisa hur denna kan komma att användas.
När en person idag använder sig av Googles tjänster sparas en cookie i dennes dator, den uppdateras varje gång du går in på sidan om du skulle ha raderat den. I denna fil sparas information om dina sökningar och inställningar, som av Google inte anonymiseras förrän efter 18 månader. Med sina runt 300 miljoner sökningar per dag och över 1 miljard visningar dagligen på youtube blir detta smått skrämmande, och förståelsen för myndigheters intressen i företaget och vice versa är inte svår.
Redan nu samarbetar svenska ”öppna” polisen och säpo med google för att, enligt egen utsago, försvåra åtkomsten av information tillgänglig om personer med skyddad identitet eller personer som på andra sätt är ”uthängda”.
På frågan om privatpersoner kan kontakta Google för att få bort känslig information ger man svaret: ” Nej, normalt har vi ingen möjlighet att hjälpa privatpersoner med detta. Däremot samarbetar vi med polisen, Datainspektionen och andra myndigheter i Sverige och även i andra länder. Om de gör en förfrågan till oss så hjälper vi alltid till.”


  • Publicerad:
    2010-01-20 00:00