GRÖNA OMSTÄLLNINGEN Etableringen av ett kinesiskt företag i Eskilstuna som ska tillverka separatorfilm för elbilsbatterier, beskrivs som en “grön satsning”. I praktiken innebär det att 900 ton per år av den extremt skadliga och ”förbjudna” kemikalien metylenklorid kommer tillåtas släppas ut bland stadens invånare.

I Svista just utanför Eskilstuna ska det kinesiska företaget Shenzhen Senior Material börja tillverka separatorfilm för elbilsbatterier. Man har sålt in företagets verksamhet med att det ska vara en del i den så kallade ”gröna omställningen” och att cirka 600 nya jobbtillfällen ska skapas.

Det framkommer i Dagens Arbete att man i processen använder den sedan 1996 i Sverige ”förbjudna” kemikalien metylenklorid. Trots att den varit ”förbjuden” i nästan 20 år kan företag ansöka om dispens för fortsatt användning. Vid direkt exponering och inandning kan kemikalien leda till döden och vid indirekt exponering kan den på sikt orsaka demens, cancer samt foster- och nervskador.

Det kinesiska företaget ansökte om dispens 2021 och fick ett godkännande som innebär att man får använda 2770 ton metylenklorid. Som jämförelse kan nämnas att Nya Dagbladet rapporterar att det under 2022 i Sverige användes 10 ton av den ”förbjudna” kemikalien.

Försökte stoppa projektet

Shenzen Senior Material har fått tillstånd att släppa ut totalt 900 ton metylenklorid per år under två års tid.

— Så stora läckage vill jag inte se. Det känns synnerligen konstigt att man inte kan sluta systemet bättre än att 900 ton läcker ut. Det är illa, säger Åke Bergman, senior professor vid Örebro universitet och professor emeritus i miljökemi vid Stockholms universitet.

Både vid länsstyrelsen i Sörmland och vid Eskilstunas miljökontor anser man att det finns problem med projektet och vill stoppa projektet. Man ifrågasatte både de höga gifthalterna som ska släppas ut och menar att man inte informerat de som bor grannar med företaget om utsläppen. Men mark- och miljödomstolen har godkänt etableringen av Shenzen Senior Material i kommunen.

— Det är anmärkningsvärda volymer. Det känns som att man i kraft av grön omställning kan göra nästan vad som helst. Och det bekymrar mig, kommenterar Bergman.