Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Gyllene gryning förbjuds!

Av Redaktionen, 2020-10-07
redaktionen@nordfront.se

GREKLAND. Det nationalistiska partiet Gyllene gryning stämplas som en ”kriminell organisation” och förbjuds.

Gyllene Grynings partisymbol.

Gyllene gryning skördade stora valframgångar åren 2012-2014 då de blev invalda i parlamentet respektive EU-parlamentet tack vare partiets radikala framtoning och sociala arbete för utsatta greker. Idag har partiet förbjudits efter en fem år lång rättsprocess.

Anledningen ska enligt domstolen i Aten vara att partiet ”orkestrerat” flera mord, mordförsök och olagliga innehav av vapen. Det mest kända fallet är mordet på en anti-vit rapartist 2013, ett uppmärksammat mord som inledde åtalet och ska ha begåtts av en sympatisör till partiet. Under samma tidsperiod har vänsterxtremister utfört flera mord och mordförsök mot Gyllene grynings medlemmar, däribland morden på George Fountoulis och Manolis Kapelonis som höll vakt utanför högkvarteret. Trots att de avrättades på öppen gata och gärningsmännen kameraövervakades har detta mord inte ens lett till åtal.

Domstolen menar att av de 68 åtalade personerna ska sju av dem befinnas skyldiga för att ha lett den påstått kriminella organisationen. Dessa sju är partiledaren Nikos Michaloliakos tillsammans med Ilias Kasidiaris, Ioannis Lagos, Christos Pappas, Artemis Matthaiopoulos, Ilias Panagiotaros och Giorgos Germenis. Domar för dessa kommer att avkunnas senare.

De senaste åren har Gyllene gryning varit ett parti i upplösning och 2019 förlorade man sina platser i det nationella parlamentet (2,93 procent) medan man däremot behöll två mandat i EU-parlamentet (4,88 procent). Tidigare i år meddelade Ilias Kasidiaris att han inte längre är en del av Gyllene gryning utan att han kommer starta upp ett nytt parti med namnet Grekland för greker.


  • Publicerad:
    2020-10-07 14:30