INRIKES. Hagamannen vill kunna återvända till sin hemkommun Umeå redan samma dag som han släpps på fri fot. Han hävdar att förbudet mot att få vistas i Umeå försvårar hans återanpassning i samhället.

Den 28 juli kommer Niklas Lindgren, känd som Hagamannen, att släppas på fri fot. Han har ett förbud mot att vistas i Umeå med omnejd i ett år och anledningen till förbudet är att både tingsrätten och Kriminalvården anser att det inte är säkert för Lindgren att återvända till Umeå. Tidigare i år har Lindgren överklagat Övervakningsnämndens beslut. Han menar att förbudet gör det svårare för honom att anpassa sig till samhället.

Enligt Tage Alalehto, docent i sociologi och brottsforskare vid Umeå universitet, så visar Lindgren varken empati eller någon förståelse för vad det är han har utsatt dessa kvinnor för. Istället ser han sig själv som offer på grund av att han förbjuds vistas i hemkommunen.

— Han ser sig som ett offer i händerna på myndigheterna. Han visar inga tecken på empati eller insikt om sina handlingar. Han verkar inte förstå vilket rykte han har. Det ser inte bra ut, säger Alalehto.

Redan imorgon ska Umeå tingsrätt ha fattat ett beslut i frågan om Lindgren ska få tillåtelse att återvända till hemkommunen eller inte. Alalehto anser däremot att Lindgren istället borde ”hålla låg profil och sätta sig själv i husarrest en lång tid framöver”.

Fotnot: Niklas Lindgren, känd som ”Hagamannen”, är en ökänd serievåldtäktsman från Umeå. Han är dömd för två fall av våldtäkt,  två fall av grov våldtäkt, mordförsök samt två fall av försök till våldtäkt. Han dömdes till 14 års fängelse och den 28 juli så har han avtjänat sin fängelsedom och kommer att släppas på fri fot.

Källa:
”Hagamannen ser sig själv som ett offer”


  • Publicerad:
    2015-07-09 21:05