JAKT. I Sydvästsverige stryker en varg omkring som dödat 58 får på en och samma gård. Nu ska den jagas.

Illustrationsbild. Foto: (CC 0)

Länsstyrelsen i Halland i sydvästra Sverige har beslutat att införa skyddsjakt mot en varg som vid upprepade gånger har attackerat får i Varbergs kommun.

Efter att vargen attackerade en fårgård i kommunen för fjärde gången, anser nu även Länsstyrelsen att vargen måste bort.

Första gången vargen attackerade gården i Varberg där fåren lever var i juli. Efter det har vargen alltså attackerat fåren ytterligare tre gånger. Senast hände det i fredags. Vid det tillfället dödade den tre får.

Totalt har 58 får på gården dött på grund av den lösa vargen.

Tidigare har Länsstyrelsen inte velat införa skyddsjakt mot vargen. En av motiveringarna var att ”vargen har attackerat en och samma gård”.

Det är ovanligt att Länsstyrelsen i Hallands län tar beslut om skyddsjakt. Vi kan inte avgöra om det är en och samma individ som utfört alla angrepp. Det finns däremot starka indikationer på att så är fallet”, skriver länsstyrelsens rovdjurshandläggare Martin Broberg i ett pressmeddelande.

Skyddsjakten avslutas den 6 oktober, eller när vargen har skjutits. Länsstyrelsen bestämmer vilka jägare som får delta i skyddsjakten som sker i Varbergs och Kungsbackas kommun.


  • Publicerad:
    2020-09-13 09:15