USA. 17-årige Deven Guilford sköts till döds av polis efter att ha blinkat med helljuset. Händelsen har fått minimalt med medietäckning till skillnad från andra dödsskjutningar av polis.

Deven Guilford blev bara 17 år. Han gjorde misstaget att blinka med helljuset mot polismannen Jonathan Frost eftersom denne själv hade helljuset på och att den lyste så starkt att Deven höll på att köra av vägen.

Filmen visar hur 17-åringen sedan stoppas av samma polisman enbart av skälet att han blinkat med helljuset för att vara en artig förare. När Deven försvarar sina rättigheter och inte vill visa körkortet eftersom polismannen själv vägrar identifiera sig – vilket han senare förnekar efter att Deven förklarat att han mobilfilmar händelsen – blir polismannen aggressiv.

En obeväpnad Deven kallas ner på marken och blir skjuten med polismannens elchockvapen eftersom han inte rör sig så snabbt som polismannen vill. Innan filmen tar slut hörs Deven skrika i smärta till följd av elchockerna. Därefter dödas han med sju skott från nära håll, ett av dem i huvudet och resterande i bröst, mage och armar.

Polismannen Jonathan Frost kommer nu inte åtalas. Han har förklarat att Deven Guilford reste sig upp efter elchockerna och attackerade honom. Frosts kroppskamera ska ha hamnat i snön och inte kunnat användas som bevisning under tiden som 17-åringen ska ha brottat ner polismannen och misshandlat honom vid ett dike. Med rädsla för sitt eget liv ska polismannen då ha skjutit 17-åringen.

Trots att Deven Guilfords familj och många andra betecknat det påstådda självförsvaret som ett brutalt mord har massmedia varit förtegen om händelsen. I stort sett endast lokal media har skrivit om hur en polisman dödar en vit 17-åring för att han blinkat med helljuset.

Källor:
Timeline of fatal Deven Guilford traffic stop
No charges in police shooting of Deven Guilford


  • Publicerad:
    2015-06-18 08:10