STORBRITANNIEN. Hertigparet prins Harry och hertiginnan Meghan av Sussex har skapat stora rabalder under en intervju med Oprah Winfrey. Där påstår de bland annat att deras första sons hudfärg var ett stort samtalsämne inom kungafamiljen innan han föddes.


Inslag från Oprah Winfreys uppmärksammade intervju med prins Harry och hertiginnan Meghan.

Sedan den brittiske prins Henry, mer känd som Harry, gifte sig med den afrikanskättade Hollywood-skådespelaren Meghan Markle har paret skapat stora rabalder. I början av 2020 annonserade hertigparet av Sussex att de avstod sina kungliga titlar och att man skulle spendera en stor del av sitt liv i Nordamerika.

Sprickan mellan hertigparet och kungafamiljen har sedan dess växt sig allt djupare. I en nyligen genomförd intervju med Oprah Winfrey anklagar prins Harry och hertiginnan Meghan medlemmar i kungafamiljen för ”rasism”, rapporterar bland annat Aftonladet. De menar nämligen att sonen Archies eventuella hudfärg var ett hett diskussionsämne redan innan han föddes.

Bland annat ska man ha oroat sig över vad en mörkhyad son skulle betyda för den brittiska monarkin.

Enligt hertigparet ska även drottning Elisabeth ha fråntagit Archie sin prinstitel av den anledningen. Men enligt den den brittiska successionsordningens regler från 1917 är dock prinstitlar endast till för monarkens barn, monarkens barnbarn eller den äldsta sonen av prinsen av Wales äldsta son. Eftersom Archie är barnbarnsbarn till drottningen innebär det alltså att ingen av hertigparets barn har rätt till någon prins- eller prinsesstitel – oavsett hudfärg.

Vägrar säga vem
Exakt vem i den brittiska kungafamiljen som bekymrat sig över hertigparets rasblandade barns hudfärg vägrar man dock berätta under intervjun.

— Jag tror att det skulle orsaka väldigt stor skada för dem, sade hertiginnan Meghan.

Enligt uppgifter ska det dock handla om prins Harrys pappa prins Charles, samt hans bror, med respektive.

Brittiska kungahuset har i skrivande stund inte kommenterat intervjun.


  • Publicerad:
    2021-03-08 22:00