Dagens datum 25 februari: Den här dagen år 1992 släppte metalbandet Pantera sitt bäst säljande album: ”Vulgar Display of Power”. Här presenteras bandets historia.

Bandets bakgrund
Bröderna Vinnie och ”Dimebag” Darrell Abbott startade Pantera 1981. Deras far ägde en inspelningsstudio i hemstaden Arlington, Texas. Året därpå blev Vinnies skolkamrat Rex Brown tillfrågad att komma och provspela på bas. Fastän det var runt halv 12 på kvällen for han direkt till deras studio.

Rex spelade tre låtar som senare skulle hamna på deras första album ”Metal Magic”. Snart ersatte han deras gamla basist. Gitarrist och sångare var en skolkamrat till Vinnie och Dime som hette Terry Glaze.

Under mitten av 80-talet var Pantera starkt influerade av Metallica. Särskilt Darrell och Rex orienterade sig åt det hållet. Darrells talang för att spela gitarr utvecklades snabbt. 1985 fick de träffa Metallica i samband med en spelning med W.A.S.P.

Rex och Darrell jammade några låtar med James Hetfield och Lars Ulrich och de blev snart goda vänner. Rex började tänka att det var möjligt för Pantera att nå samma nivå som de hade gjort.

Phil Anselmo kommer in i bilden
Efter att ha sparkat Terry Glaze fick de kontakt med Phil Anselmo som var sångare i bandet ”Razor White”. Några veckor innan jul 1986 kom de överens om att Phil skulle komma och provsjunga. Phil hade uppfostrats främst av sin styvfar och hade ett stort intresse för skräckfilmer.

Ifall det funkade med Phil som sångare hade Rex ett ledigt rum till honom där han bodde. Rex fick låna en röd Corvette Stingray ´77 som de plockade upp Phil på flygplatsen med.

Allting klickade. Det slutade med att Phil stannade i två år. Han hade precis fyllt 18 år. Första albumet med Phil på sång heter ”Power metal” och kom ut 1988.

Mot slutet av 80-talet hade Pantera byggt en stark lokal fanskara. Det verkade som många började lyssna på metal istället för pop och rock. En gång kom Slayer på deras konsert. Den kvällen avslutades med att Kerry King och Tom Araya jammade ”Reign in blood” tillsammans med bandet.

Phil och Kerry blev goda vänner. Kerry började bo på Phils soffa. Ett tag trodde de till och med att han ville gå med i bandet.

Cowboys from Hell
Efter att ha fått skivkontrakt med Atco, som var en del av Warner, gick de in i studion för att spela in ”Cowboys from Hell”. Titeln angav bandet som en slags plåga från södern. Medlemmarna var stolta över att komma därifrån. De menade att det var där rock’n’roll hade sitt ursprung.

Rex berättar i sin biografi att Vinnies trummor alltid tog längst tid att spela in. Han var noga med att det skulle låta perfekt. De brukade skoja om hur unikt Darrells gitarrspel var. Det skulle aldrig kunna låta likadant om någon annan pluggade in sig i hans system. Darrell, däremot skulle alltid låta likadant, även om han kopplade in sig på någon annans.

Darrell kom på signaturriffet till ”Cowboys from Hell” ifrån ingenstans. De andra undrade bara: ”vad fan är detta?” Efter att de spelat in brukade de köra runt i bilen och lyssna på låtarna. De insåg snabbt att det riffet var en del av det som skulle ge dem ett eget sound.

Låten ”Primal Concrete Sledge” kom till från Vinnies trummönster som de byggde riff omkring. Phil skrev texterna. Oftast fick han ett riff att lyssna på. Sedan kunde han komma tillbaka med en text dagen därpå. Han bad om hjälp ibland men oftast skötte han det själv. Han hade alltid med sig penna och anteckningsblock för att skriva ner idéer till låtar och tog det på största allvar.

Det enda riffet som Phil gjort för Pantera är huvudriffet till låten ”Mouth of War”. Han beskriver det som en ren lyckoträff. Phil menade i en intervju 2002 att Darrell hade ett speciellt spelsätt som han inte klarade av. Han brukade nynna det han gjort så kunde Darrell ”plocka ut noterna och spela dem på sitt vis”.

När ”Cowboys from Hell” släpptes i juli 1990 ville skivbolaget att de skulle börja turnera så fort som möjligt. Redan i april var de ute och reste med Suicidal Tendencies och Exodus. Bara i USA spelade de vid 264 tillfällen på den turnén.

När de var i Toronto innan jul kontaktades de av Judas Priest. Rob Halford ville att de skulle följa med på deras Europaturné för skivan ”Painkiller”. Detta kunde de såklart inte tacka nej till.

Under en ledig dag i Schweiz på den turnén for bandet på en dagstur till alperna för att åka skidor. Rex beskriver hur Phil skakade av rädsla på skidorna. Han var vit som ett lakan och sade ”Fuck you Rex, skiing is bullshit”. Sedan tog han av sig skidorna och gick nerför backen istället.

Phil skulle aldrig mer sätta på sig ett par skidor igen. Vinnie däremot kraschade in i allt som stod i hans väg. Utan kontroll mejade han ner familjer och körde rakt in i ett tält fullt med människor.

”Ville ändra världen med sin musik”
Cowboys from hell-turnén varade nästan i två år. Sommaren 1991 fick de möjligheten att spela i Moskva. Festivalen Monsters of Rock i Moskva ägde rum den 28 september 1991.

De andra banden som uppträdde var AC/DC och Metallica. Platsen de skulle spela på var ett gammalt övningsfält för Röda armén.

Vad Pantera-medlemmarna först lade märke till i Moskva var att det inte fanns några neonljus. Inga skyltar med reklam. De frågade sin översättare varför människorna stod i en lång kö runt gathörnet. Hon sade att de väntar på att få en limpa bröd. Det var även köer utanför McDonalds och Pizza Hut. Moskva hade nyligen fått sina första snabbmatsrestauranger.

När de kom dit hade ryska federationen utropats ungefär en månad tidigare. Boris Jeltsin var president sedan juli. Officiellt skulle inte Sovjetunionen upplösas förrän den 25 december samma år.

Det var också en viktig tid för musiken. Metallica hade nyss släppt sitt svarta album. Nirvana skulle snart släppa sin banbrytande skiva ”Nevermind”.

Att Metallica släppte en sådan kommersiell skiva lämnade ett tomrum för Pantera att fylla upp. Det verkade som att Phil fick mindre av en ”kill the world”-inställning när han förstod att de hade ett guldläge att stjäla Metallicas fans.

Rex berättar att de verkligen inte gillade Metallicas utveckling. Det motiverade dem att bli hårdare än någonsin på plattan ”Vulgar Display of Power”. Han menar att bandet aldrig synkat så bra som de gjorde då. De ville ändra världen med sin musik. När skivan släpptes i början av 1992 gjorde den just det.

Far beyond driven
Albumet ”Far Beyond Driven” släpptes i mars 1994. För att promota skivan dokumenterade MTV:s program ”Headbangers Ball” bandets signeringsturné. Skivbolaget tillhandahöll ett jetflygplan för att resa runt och signera skivor i tolv städer på fem dagar.

Panteras manager Walter O’Brien berättar att Phil hade för vana att säga till konsertpubliken att: ”Our stage is your stage.” Vilket ofta resulterade i ett mindre upplopp. En gång kastade Phil mikrofonen i bakhuvudet på en vakt som misshandlade ett av deras fans. Vakten ramlade i marken. Konserten stoppades och Phil arresterades.

O’Brien menar att det påverkade Rex och Phil mest när de blev verkligt kända. Phil ville först inte åka privatjet eller bli sedd när han klev ur en limousine. Det skulle snart ändra sig. Phils förhållande till resten av bandet blev också alltmer kylig då de nådde toppen av sin popularitet.

2002 sade Phil att han trodde sig uppnått sitt mål i livet efter att ”Far beyond driven” släppts. Snart började han dock sätta upp nya mål igen.

Phils överdos
När ”Great Southern Trendkill” kom ut 1996 hade Phil spelat in en skiva med sitt sidoprojekt ”Down”. Han hade även börjat använda heroin vid det här laget, enligt Rex. Hans sinnesstämning speglade sig i texterna som blev allt mörkare.

Efter en av deras första konserter i Dallas på Trendkill-turnén hittades Phil livlös på grund av en heroinöverdos. Rex skyndade till omklädningsrummet för att hitta Phil där alldeles blå.

När han kom ut från sjukhuset hade han en tjej med sig som skulle dö av en överdos kort tid senare. Efter en ledig dag från turnén och en sångare som precis överlevt drog de vidare till Oklahoma.

Phil sade senare att han slutade helt med heroin efter den händelsen. Han beskriver det som en ”rejäl väckarklocka”. ”Vid den tidpunkten sköt jag inte upp heroin varje dag. Men det var ingen engångsgrej…” Anledningen till att han inte behövde professionell hjälp då var att han inte hade brukat heroin i ”månad efter månad”.

Spänningen mellan bröderna Abbott och Phil blev värre. Rex hamnade i mitten. Under 1995 slutade Phil åka i samma buss som de andra när de turnerade. Sedan flyttade även Rex in i Phils buss.

Reinventing the Steel
Panteras sista album ”Reinventing the Steel” släpptes i mars år 2000. Sista gången de spelade i Sverige var med Satyricon i Solnahallen, Stockholm den 17 april 2000.

När de intervjuades i tidningen Close-up året därpå hade de avverkat 19 av 24 stopp på sin nordamerikanska turné. Rex beskrevs som ”anonym”. Phil Anselmo var ”surmulen” och ”förvånansvärt kortväxt”. Långhårigare än någonsin och iförd Charles Manson-t-shirt hetsade han publiken till vansinne.

Då var Pantera på ingång för en Europa-turné som dock inte resulterade i en enda konsert. ”Vi både inleder och avslutar i Europa”, sade Vinnie.”Folk har fan anledning att vara tacksamma”.

Pantera skulle besöka 15 arenor i Europa. Vinnie och Darrell lovade att framträdandet i Stockholm den 2 oktober inte skulle bli någon ”halvhjärtad historia”. Trots att det hade blivit turnéns tredje sista framträdande. ”Jag är hundra procent säker på att det blir vår bästa Europaturné någonsin”, sade Vinnie.

Då lät det på honom som att de skulle fortsätta spela tillsammans livet ut. ”Hur gammal man är spelar ingen roll, eftersom allt sitter här, säger han och pekar mot hjärtat.”

Bröderna Abbott trodde att deras kommande album skulle dyka upp under nästa år, alltså 2002. Vinnie menade att de tänkte göra sitt ”mest brutala album hittills”. Darrell sade att han skulle börja ”snickra låtar” så fort han klivit av planet hemma i Dallas efter turnén. Ödet ville dock att det skulle bli annorlunda.

Turnén som kom av sig
Panteras sista konsert någonsin var den 25 augusti 2001. Då spelade de tillsammans med Slayer på en festival som hette ”Beast Feast” i Yokohama, Japan.

Sedan skulle de turnera Europa med Slayer som förband. De flög till Dublin strax innan 11 september-attacken inträffade. Deras första spelning på ”Tattoo the Planet”-turnén skulle ägt rum där den 13 september.

Istället blev de så uppskrämda att hela turnén ställdes in. Bandmedlemmarna isolerade sig på hotellet och följde nyhetsrapporteringen. Det verkar som de såg sig själva som ett slags högriskmål för ytterligare terrorattack.

Rex beskriver det som en skrämmande upplevelse. Under två veckor lämnade han bara hotellet en gång. Det var för att hjälpa en ljustekniker till sjukhuset efter att han misshandlats av en säkerhetsvakt. Rex tyckte att Vinnie och Darrell var galna som ville gå ut varje kväll. Han kände sig inte säker någonstans.

Även Walter O’Brien menar att de avbröt för att de var rädda för att resa runt i Europa. Slayer däremot fortsatte turnén. Det enda stället de inte kunde flyga till var ju USA.

Bandet splittras
2002 tog Rex och Phil ett års ledighet från Pantera för att spela in Downs andra album. Denna följdes sedan av en turné. Detta uppskattades inte av bröderna Abbott. 2003 startade de sitt egna band: ”Damageplan”. Samtidigt blev relationerna mellan parterna alltmer ansträngda.

I en intervju från 2002 beskriver Phil Pantera som en av många konstellationer som han var med i. Pantera var ett koncentrerat projekt. Hans andra band ”Superjoint Ritual” handlade mer om ”löst sammanhängande tankar”.

En del material han gjort beskriver han som ”så otroligt bisarrt och utflippat att jag inte är säker på om det någonsin kommer se dagens ljus.” Enligt Rex ville Phil aldrig börja spela in musik förrän solen gått ner.

I intervjun sade Phil att han ”verkligen, verkligen” ville att Pantera skulle ”sluta på topp”. Kanske ansåg han inte att de hade nått dit ännu. På frågan om det blir fler Pantera-album svarade han: ”Skulle tro det. Det blir det säkert. När vet jag inte. Vi måste reda ut en del saker.”

Phil sade att han inte hade någon kontakt med bröderna Abbott. De levde olika liv, men ”…när jag väl talar med dem kommer vi att snacka allvar.”

Tyvärr gled de bara längre ifrån varandra. Konflikten mellan bröderna Abbott och Phil skulle bara förvärras. Dimebag Darrells död den 8 december 2004 innebar även dödsstöten för Pantera. Han sköts ihjäl på scenen under ett uppträdande med Damageplan på en nattklubb i Columbus, Ohio.

”Tonight is a white thing”
På en hyllningskonsert för Darrell i Hollywood den 22 januari 2016 filmades Phil då han sträckte ut högerarmen och ropade ”white power” ut över publiken.

Pantera tog aldrig avstånd från sina rasmedvetna fans. Phil verkar snarare varit benägen att uppmuntra dem. I albumhäftet till ”Crush the Weak” (1996) av vitmakt-metal bandet Berserkr tackas han med hälsningen: ”next time the beer’s on us dude!”

På frågan om det kändes olustigt att ”nazister försöker infiltrera deras fanskara” svarade Vinnie 2001 att det inte är något han brydde sig om: ”vi har ingen kontroll över vad folk gör, och bryr oss inte det minsta”.

Vid en intervju i MTV 1994 vägrade Phil fördöma fans som ropade ”white power” på deras konserter. Under året därpå verkar det snarare varit en del av repertoaren för Phil att uppmana till vit stolthet. Han fördömde rapartister för att de pissar på vit kultur. Vid något tillfälle ska han sagt: ”tonight is a white thing.”

Källor:
Rex Brown with Mark Eglinton. (2014) ”Official Truth 101 Proof  The inside Story of Pantera.” Da Capo Press
Pantera intervju av Gustaf Höök från 2001. Close-Up magazine. I urval – volym 3. (2007)
Phil Anselmo intervju av Martin Carlsson från 2002. Close-Up magazine. I urval – volym 4 (2008)
https://www.theguardian.com/music/2016/feb/01/metal-community-condemns-racism-phil-anselmo-nazi-salute-white-power


  • Publicerad:
    2021-02-25 09:00