SMÅLAND. Högsby kommun befinner sig i en djup ekonomisk kris som en konsekvens av massinvandringen. Hela 5 procent av den lilla kommunens invånare invandrade till Sverige 2015. 

Högsby ovanifrån. Foto: L.G. Foto (CC BY SA 4.0).

Massinvandringen har drabbat den lilla kommunen Högsby mycket hårt, nu befinner man sig i en djup ekonomisk kris. Kommunen har färre än 6000 invånare, och 300 av dem invandrade till landet bara 2015. Med andra ord utgör de invandrare som kom på ett år ungefär 5 procent av kommunens invånare.

De flesta av dessa är fortfarande arbetslösa och när statliga bidrag till kommunen minskar har det ännu en gång visat sig att mångkulturen inte fungerar, kommunen får inte ihop sin ekonomi.

— Det är väldigt bekymmersamt framåt, säger kommunstyrelsens ordförande Stihna Johansson Evertsson (C) till SVT Nyheter. Hon får frågan om hur kommunen ska ha råd, och fortsätter:

— Om jag ska vara ärlig så har jag ingen aning. Alla neddragningar och effektiviseringar som vi planerar för räcker bara halvvägs. Det är ett jättebekymmer.

”Integrationen är en fortsatt utmaning” hävdar SVT pliktskyldigt. Exempelvis USA har bevisat att integration inte fungerar i praktiken. Landet har varit mångkulturellt i flera hundra år. Trots detta integreras ingen in i samhället eftersom folk rent naturligt prioriterar sitt eget folks intressen.

En kommun som har fått möta ett liknande öde som Högsby, är Filipstad. Även den värmländska kommunen har tagit emot mängder av invandrare, och nu har även dem svårigheter med att få ihop ekonomin.


  • Publicerad:
    2020-10-06 17:15