UTRIKES. Ukrainsk militär förbjuder rysk humanitär hjälp. Internationella rödakorskommittén (ICRC) måste först utreda behovet, enligt en talesperson från ukrainska militären.

3376155_2048_1152

Idag har Ryssland lastat 280 fordon med 2 000 ton humanitära förnödenheter och begett sig mot Ukraina. Men den ukrainska militären säger att Internationella rödakorskommittén (ICRC) först måste utreda om behovet av hjälpen finns innan de släpps in.

Däremot har en rådgivare till Ukrainas president sagt att den ryska lasten tas över av ICRC vid gränsen och lastas över i nya lastbilar.

I måndags sa en av president Vladimir Putins talespersoner att man redan träffat en överenskommelse, angående den humanitära hjälpen, med Ukraina. Men en anonym källa vid den ukrainska regeringen säger att någon sådan överenskommelse inte existerar.

Ledare för USA och EU varnar för att den ryska hjälpkonvojen kan vara ett försök att invadera Ukraina. Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen bedömer att en rysk invasion är ”högst sannolik”.

— Vi ser att Ryssland bygger vidare på förevändningarna för en sådan operation i skenet av en humanitär aktion, och vi ser en militär närvaro som kan användas för sådana olagliga operationer i Ukraina, sade han till Reuters i måndags.

Källa:
Ingen humanitär hjälp släpps in

Relaterade artiklar:
”Över 10 000 ukrainare döda av Kievs militära operationer”
EU ska sälja vapen till Ukraina
Ukraina ska bygga kärnvapen


  • Publicerad:
    2014-08-12 17:10