Dagens datum 25 juli: Denna dag 1901 föddes konstnären Hans Schweitzer, även kallad ”Mjölnir”, som blev mest känd för sina illustrationer av den heroiske SA-mannen.

goebbels_schweitzer (2)

Hans Schweitzer var en ytterst begåvad konstnär som producerade otaliga affischer för NSDAP. Med sina grafiska bilder på SA-män och slagkraftiga slagord kom hans pseudonym ”Mjölnir” att bli känd redan på 1920-talet.

stab-in-the-backHans Schweitzer föddes den 25 juli 1901 i Berlin. Mellan åren 1918-1923 gick han på konsthögskolan i Berlin. Sitt politiska uppvaknande kom när han under denna tidsperiod bevittnade hur spartakister dödade en soldat på öppen gata vid Alexanderplatz i Berlin. Enligt honom själv kom denna händelse att påverka honom till att rita sina första antibolsjevikiska bilder.

Innan Schweitzer blev nationalsocialist och gick med i NSDAP var han en kort period hos de tysknationella. Under denna tid, 1924, gjorde han den berömda dolk-affischen för att ge stöd till den så kallade dolkstötslegenden. Enligt denna ”dolkstötslegend” förlorade inte Tyskland första världskriget på fronten utan på hemmaplan. Dolkstöten utdelades av socialdemokrater, liberaler, bolsjeviker och judar som angripit de tyska soldaterna i pressen och propagandan.

1926 gick Schweitzer med i SA:s Potsdam-avdelning. Han rekryterades inom kort av Berlin SA:s Gauleiter Joseph Goebbels. Schweitzers uppgift blev att producera affischer och han och Goebbels arbetade mycket nära och gav varandra idéer.

Schweitzer var inte enbart en grafiker utan snarare en konstnär som i mångt och mycket hade fria händer. Han producerade många av sina affischer på egen hand och han skrev ofta själv texterna till affischerna. ”Vi tänker likadant”, skrev Goebbels i sin dagbok om sin nära vän Schweitzer.

"Nog nu! Rösta Hitler"

”Nog nu! Rösta Hitler”

Schweitzer är mest känd för sina gestaltningar av SA-mannen vilka ofta illustrerades som stora hjältar som bryter sig loss från kedjor eller kämpar heroiskt och framgångsrikt mot en till synes övermäktig fiende. Schweitzer var illustratör för Berlin SA:s tidning Der Angriff men fick med tiden också andra uppdrag. Han gjorde affischer inför NSDAP:s valkampanjer och efter maktövertagandet frimärken och filmomslag. Schweitzer blev en av de absolut viktigaste affischformgivarna i den nationalsocialistiska rörelsen. Völkischer Beobachter skrev 1934 om Schweitzer att ”det finns ingen som honom”.

Efter maktövertagandet blev Schweitzer rikskultursenator och år 1937 professor. Han blev ”rikskommissionär för konstnärlig design” och ordförande för Rikskommittén för pressillustratörer. Han kom under denna period att samarbeta med konstnärer som Arno Breker och Leni Riefenstahl. I och med krigsutbrottet fick Schweitzers rättframma och stridsmanande propagandaaffischer återigen mycket stor betydelse och han producerade under denna tid affischer för bland annat Waffen-SS. I krigets slutskede lär Schweitzer ha gått med i en Volksturm-enhet.

1948 dömdes Schweitzer till böter av de allierade. Han dömdes dock inte för sitt medlemskap i partiet, eller för den höga position han hade inom partiets propagandasektion, utan för sitt engagemang i SS, där Schweitzer var hedersmedlem. Schweitzer brännmärktes emellertid som ”Goebbels illustratör” och tvingades genomgå ”avnazifieringsprocessen”.

I mitten av 1950-talet var Schweitzers grafiska kunskaper återigen efterfrågade, denna gång av regeringen i Västtyskland (!) som ville att Schweitzer skulle producera affischer för den tyska återföreningen. Schweitzer avled den 15 september 1980.

"Nationalsocialismen organiserar nationens vilja."

”Nationalsocialismen organiserar nationens vilja”

"Trots förbud, inte döda"

”Trots förbud, inte död!”

"Vårt sista hopp - Hitler"

”Vårt sista hopp – Hitler”

1942: "Ett krig, en vilja, ett mål. Seger till varje pris!"

”Ett krig, en vilja, ett mål. Seger till varje pris!”

"Garanterar tysk militärstyrka"

”Garanterar tysk militärstyrka!”

Totaler krieg example_big

"Samla alla krafter! Totalt krig - kortast krig!"

”Samla alla krafter! Totalt krig – kortast krig!”

"30 January 1933-1943. En kamp! En seger"

”30 January 1933-1943. En kamp! En seger!”

"Du spelar falskt, herr Schussnigg!"

”Du spelar falskt, herr Schussnigg!”

"Frontsoldaten och hemlandet garanterar segern."

”Frontsoldaten och hemlandet garanterar segern”

"Nu, folk, res upp och släpp lös stormen!"

”Nu, folk, res er upp och släpp lös stormen!”

För mer bilder av Hans Schweitzer, se denna länk

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-07-25.


  • Publicerad:
    2018-07-25 00:01