UTRIKES. Indiens premiärminister Narendra Modi vill att landet bygger ett eget stridsplan som ska vara helt fritt från komponenter från utlandet.

Den indiska försvarsmakten förfogar över flera olika stridsflygplan. Bland annat har man från Frankrike beställt 30 stycken Dassault Rafale, som beskrivs som kanske världens bästa stridsflygplan som inte har stealth-teknologi. Andra plan som Indien har är bland andra de rysktillverkade Mikojan MiG-29 och Suchoj Su-30 och brittisktillverkade SEPECAT Jaguar.

Utöver de utländska planen har man sitt indisktillverkade HAL Tejas, som är ett multirollflygplan. Indiens premiärminister Narendra Modi uppges dock inte vara nöjd med Tejas, som endast producerats i sex exemplar.

Modi har nu gett i uppdrag att ta fram ett nytt stridsplan. Med en budget på 65 miljarder dollar ska den statliga flygplanstillverkaren HAL ta fram ett nytt stridsplan – helt utan komponenter från utlandet.

Stridsplanet ska bland annat vara ett enmotorigt och lätt fjärde generationens stridsflyg. Planet ska bland annat klara av att tankas i luften och vara utrustad med den avancerade radartypen Active Electronically Scanned Array (AESA).

Modis direktiv om ett nytt helindiskt stridsplan är en del i hans “Make in India”-paroll.

Källa:
Indien vill bygga eget stridsplan – utan utländskt inflytande


  • Publicerad:
    2018-01-02 10:50