INRIKES. Instagram tar bort SVT:s hån av Islamiska staten efter muslimsk aktivism.

Under gårdagen rapporterade Nordfront om hur tvångsfinansierade SVT släppt ett ”humor”-klipp på Instagram som hånar Islamiska staten samtidigt som de får in ytterligare ett krystat försök att jämföra Nordiska motståndsrörelsen med muslimska terrorister.

När muslimer i Sverige fick syn på videon, som de menar målar upp en felaktig bild av islam, massanmäldes den samtidigt som dess upphovsmän dödshotades. Som svar på den muslimska påverkansoperationen stängde SVT av kommentarsfunktionen på Instagram-videon.

Anmälningsstormen ledde till att Instagram, som ägs av Facebook, tog bort klippet. Det finns dock kvar på SVT:s Youtube- och Facebook-sida.

— Det är en typ av utgivarbeslut av Facebook som äger Instagram. Jag kan se deras problem med polarisering, hat och hot i kommentarsfälten. Jag har inga synpunkter på deras beslut, kommenterar SVT:s programdirektör Jan Helin.

— Vi har gjort ett satirinslag om terroristorganisationen IS och svenska myndigheters valhänta hantering av situationen. Det står vi för. Som journalist skulle jag varit mycket uppmärksam på i vems intresse denna ”kritik” formuleras och sprids. Mindre fokuserad på hur SVT kommenterar den, fortsätter han.

Källa:
Anmälningsstorm mot ”islamist-rap” – Instagram tar bort Svenska nyheters IS-satir


  • Publicerad:
    2019-03-06 07:00