KULTUR Nordfront har intervjuat Tobias Jonsson från Midgård om den nya Nordland-skivan, bakgrunden till skivserien och dess framtid.

1989 släpptes den första ”Nordland”-skivan där band som Dirlewanger, Vit Aggression och Agent Bulldog medverkade. Därefter följde sex skivor till fram till 2009 då ”Nordland 7” släpptes.

Den sjunde upplagan såg länge ut att bli den sista, men i år – efter mer än tio års väntan – var det dags igen. ”Nordland 8” dök förra veckan upp som en blixt från klar himmel och bjuder lyssnaren på 17 nya låtar med modern frihetsrock.

Den nya skivan inleds och avslutas av två motpoler: Ursinne som inleder skivan med sitt mer moderna metalsound och tre tidigare opublicerade covers, samt Pluton Svea som avslutar skivan med två trevliga nya låtar som andas 90-tal.

One Million Lies (som vi spelade i söndags i Radio Nordfront) och Melior Ante spelar båda aggressiv och medryckande musik där de förstnämnda har ett mer modernt rockstuk på sin musik och de sistnämnda har den klassiskt punkrockiga 90-talsstilen.

Youtube-fenomenet G.U.D. medverkar också med sin gamla låt ”En del av er” och Bull Neck bidrar till skivans musikaliska mångfald genom två akustiska låtar.

Sist men inte minst har vi Motståndsrörelsens Nordic Storm som står för den tyngsta och mörkaste musiken på skivan. Klockan åtta på fredag kommer en av Nordic Storms låtar från ”Nordland 8” att dyka upp som Veckans låt på Nordfront.

Nordic Storm, Melior Ante och två andra band kommer uppträda live den 25 september på västkusten.

Tobias reder ut alla frågetecken

Nordfront har intervjuat Tobias Jonsson på skivbolaget Midgård som är de som gett ut Nordland-skivorna sedan millennieskiftet och även ligger bakom den åttonde upplagan. Läs intervjun nedan.

Vad är Nordland-skivorna för något? Finns det en koppling till den gamla musiktidningen Nordland?

Skivserien Nordland har haft som signum att hjälpa nya band att få luft under vingarna och synas tillsammans med redan etablerade band. Det har alltid varit något av en plantskola.

Angående kopplingen så är nog svaret både ja och nej. Skivbolaget Nordland, som även släppte magasinet Nordland, låg bakom volym 2 och första versionen av volym 3. Men det var Nordland som gjorde skivserien Nordland till ett begrepp.

Har Midgård varit med och producerat eller gett ut alla Nordland-skivor eller hur har det fungerat tidigare?

Nej inte allt, de tre första har andra bolag som utgivare. Och där den ena slutar tar den andre vid. Midgård har gett ut skivor i Nordland-serien sen 2000 när vi släppte en laglig version av Nordland 3. Några låtar med Totenkopf och Storm bedömdes utgöra ett brott mot gummiparagrafen Hets mot folkgrupp.

Detta är den första Nordland-skivan på 12 år. Varför har det gått så lång tid sedan sist och hur kom ni på att det var dags för en till skiva nu i år?

Anledningen till att det tagit så lång tid är för att intresset för samlingsskivor vart lågt sett över tid, men vi har sett ett trendbrott de senaste åren. Vi är ju trots allt ett bolag som bär våra egna utgifter och måste då välja med omsorg vart vi satsar pengarna.

Vi själva har alltid gillat Nordland-serien och konceptet med att lyfta nya band till en större publik. Det var därför vi under förra året började lyfta på lite stenar för att se vad vi kan göra, för helt ärligt. Det är inte värdigt att sluta på volym sju.

Hur har arbetet med skivan sett ut? Har ni jobbat på den länge?

Ett par av banden hade vi redan inne i studion för andra projekt som vi bad spela in några låtar till en kommande Nordland-skiva. Vissa andra band är sådana som vi hittat under projektets gång när vi scoutat nya musiker ute i landet. Resten är sånt som vi sedan gammalt har haft sparat för kommande Nordland-skivor.

Ursinne har vi uppmärksammat flera gånger tidigare på Nordfront, Nordic Storm utgörs av medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen och Pluton Svea är ett klassiskt frihetsrockband från 90-talet. Vilka är de andra artisterna som medverkar på skivan?

G.U.D. är sprunget ur det numera avsomnade punkbandet Wåfflor Waffen. Bull Neck och Melior Ante är debutanter från Värmland. One Million Lies är ett sidoprojekt till det svenska bandet We Want War.

Har ni någon favoritlåt ni kan rekommendera från den nya skivan?

Volym 8 erbjuder ett brett utbud av musikstilar där vi tror att någon låt allt kan beröra lyssnaren lite extra. Men det som alla ändå borde kunna enas om är att det är en enormt pampig version av Landsers ”Freihet” som Ursinne lyckats komponera.

Är ni rent allmänt nöjda med skivan? Är det något ni tycker att ni lyckades extra bra med eller vill göra bättre på framtida skivprojekt?

Vi är väldigt nöjda med Nordland 8! Banden som är med på skivan har alla vart positiva till att medverka och vi har knappt behövt hota med repressalier för att låtarna ska komma in i tid. (Detta är ovanligt för att vara musiker.)

Kan vi förvänta oss en till Nordland-skiva i framtiden nu?

Har påven rolig mössa på sig? Självklart kommer det en ny volym. Vi har faktiskt hittat ett par lovande band under arbetet med Nordland 8 som har goda chanser att hamna på volym 9.

Ni har ju släppt många bra skivor de senaste åren. Har Midgård några nya projekt på gång som ni vill förvarna Nordfronts läsare om?

Tack för berömmet! Det kommer vi skicka vidare till banden som berörs! Men förvarna vet jag inte om det är rätt benämning, men det som ligger härnäst i pipelinen är en exklusiv nyutgåva av Svensk Ungdoms två första skivor ”Frihetssånger” och ”Daniel Wretströms eftermäle” sammanslagna i en påkostad digipack. Något av en kulturgärning om du frågar oss.

Tack för ert arbete och för att du tog dig tid att svara på våra frågor!

Tack själv för visat intresse, det uppskattas verkligen.

>>> Köp "Nordland 8" på Midgård <<<