INRIKES. Invandrare som gör bra ifrån sig i SFI-studierna på kort tid lär ha stora svårigheter att ens få till en anställningsintervju, något som amerikanen Kathleen Myrestam och portugisen João Figueiredo bittert fått erfara.

Det svenska språket sägs ofta vara nyckeln in i samhället och en stor dörröppnare när det gäller att skaffa jobb. Två fall visar nu dock att det snarare kan förhålla sig tvärtom och att goda svenskkunskaper kan stänga dörrar på arbetsmarknaden.

21-åriga Kathleen Myrestam från USA, numera bosatt i Malmö, avslutade sina SFI-studier för drygt ett år sedan. Hon lärde sig flytande svenska på enbart ett halvår vilket framgår av hennes CV – och har lett till att hon fortfarande är arbetslös.

— Arbetsgivarna tror inte att jag kunnat lära mig språket flytande på så kort tid, säger Myrestam som sökt flera jobb inom främst handels- och restaurangbranschen men nekats att ens bli intervjuad på grund av den korta tiden det tagit för henne att lära sig språket.

En gång i slutet av SFI-studierna fick hon ett erbjudande om ett jobb på en restaurang vilket dock drogs tillbaka då det framkom att hon redan var i den avancerade svenskkursen.

Myrestam förklarar att arbetsgivare vill ha så billiga anställda som möjligt och att SFI-studenters lön subventioneras med 80 procent. Då hennes utbildning redan är avslutad är hon således inte attraktiv arbetskraft i deras ögon.

En annan person som straffas för sina goda kunskaper i svenska är den 30-årige portugisen João Figueiredo, numera bosatt i småländska Forsheda. Han kom till Sverige år 2010 och lärde sig svenska på 3-4 månader genom en kombination av SFI, barnböcker och läsandet av svenska textremsor på TV. Trots det var allt han fick tillfälliga anställningar inom industri och trädgårdsarbete, vilket inte räcker då han har sambo och barn att försörja. Liksom i Myrestams fall vägrade nämligen samtliga arbetsgivare tro på att Figueirido behärskade svenska efter så pass kort tid varpå de inte ens tog sig tiden att intervjua honom.

Figueirido äger nu ett företag inom marknadsföring och grafisk design och har vunnit upphandlare från flera arbetsgivare som en gång vägrat att ens intervjua honom. Om vägen dit säger han:

— Med facit i hand var det jättebra för mig. Nu är jag egenföretagare och det känns bra. Men det var en jobbig process med sambo och barn, där man inte vet om man har några pengar att betala räkningarna för nästa dag. Det är en osäker tillvaro som är svår eller omöjlig att förstå för en vanlig människa. Det var ett rent helvete.

Källor:
Var för duktig på SFI-studierna – får inget jobb
Arbetsgivare trodde inte att han kunde språket


  • Publicerad:
    2014-04-11 22:45