MÅNGKULTUR. På fredag kväll knivhöggs en man i Vasa i Finland. Bland de misstänkta finns en invandrare som frisläpptes för en månad sedan efter att ha avtjänat ett straff för dråp som begicks år 2014 då han med rasistiska motiv knivhögg en man i 60 års åldern i HS-centret till döds.

I slutet av oktober 2014 knivskar en då 16-årig ung man ihjäl en 60-årig man i HS-center i centrala Vasa i Finland mitt på dagen. Straffet blev nio års fängelse för dråp. Enligt åklagaren hade gärningsmannen före gärningen skrivit på sociala medier att han skulle ”döda en viting”, eftersom att han hatade finländare. Gärningsmannen dömdes trots det för dråp och fallet har kallats för Finlands genom tiderna första rasistiska mord.

På grund av att gärningsmannen var minderårig och tidigare ostraffad kortades straffet ner till endast tre år istället för nio, och för en månad sedan släpptes gärningsmannen på fri fot, men enligt Vasabladet misstänks mannen redan nu för ett nytt knivdåd.

Vid tio-tiden på fredags kvällen knivhöggs en man i 20 års åldern i Vasa och fick livshotande skador. Flera män hade samlats på gården utanför ett höghus vid centrum varpå ett gräl uppstod, som resulterade i att en man 20-års åldern blev allvarligt knivhuggen. Offret flydde från platsen och fick hjälp av en utomstående bilist och transporterades därefter med ambulans till sjukhuset, med allvarliga skador som krävde en brådskande operation.

Polisinrättningen i Österbotten har begärt sex män häktade i anslutning till brottet. På onsdag väntas två personer till begäras häktade och enligt kriminalkommissarie Eero Välimäki finns bland dem samma man som dömdes för knivdådet utanför HS-center. Just nu finns det sammanlagt åtta misstänka i fallet, varav sex personer är på sannolika skäl misstänkta för brott. Den yngsta av de misstänkta är under 18 år och den äldsta snart 50 år. Flera av de misstänkta har kriminell bakgrund.

Det är ännu inte klart om den tidigare dömda mannen från HS-center fallet är inblandad i knivhuggningen på fredagskvällen i Vasa.

Källa:
Vbl: Ynglingen som fälldes för dråp utanför HS-center misstänks nu för nytt knivdåd


  • Publicerad:
    2017-11-28 20:30