BROTT Tre män dömdes igår bland annat för en grov misshandel som avslutades med att de försökte köra upp ett järnrör i offrets anus.

Igår dömdes en man från Brunflo och två män från Östersund till över 3,5 års fängelse vardera. Männen heter Mountader Falah Kadem Al-Lami (20010901-4159), Abdul Ghani Kasti (20010110-0337) och Salman Siyad Said (20000926-8210) och de dömdes bland annat för ett försök till brutal homovåldtäkt.

Misshandel och homovåldtäktsförsök

Det var den 6 februari förra året som männen misshandlade en okänd man. I stämningsansökan konstaterar åklagaren att trion ”med ett stort antal sparkar och slag mot huvudet och resten av kroppen” misshandlat mannen. Gärningsmännen var dessutom beväpnade med järnrör som de slog offret med. Åklagaren summerade händelsen på följande sätt:

Misshandeln bör bedömas som grov eftersom gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att agera mot en ensam målsägande som varit inträngd i en liten lokal utan möjlighet till flykt, tillhyggen har använts och misshandeln har fortsatt när målsäganden fallit till golvet samt att gärningsmännen har filmat delar av övergreppet.

När misshandeln var över fortsatte invandrarna att sexuellt ofreda offret. ”De har avslutningsvis tryckt järnröret mellan målsägandens skinkor, mot anus (särskild ÅP 1.2) och även pressat mot yttre könsorgan”, konstaterar åklagaren. Offret uppger till tingsrätten att han hade svårt att gå på toaletten en vecka efter händelsen.

Bakgrunden till misshandeln ska ha varit ”gamla oförrätter” mellan offret och de dömda. Offret anklagas bland annat för att ha varit delaktig i ett inbrott hos Al-Lami och ska ha jagat vänner och syskon till gärningsmännen vid ett tidigare tillfälle.

Under tiden som de tilltalade misshandlar [offret] säger/skriker de tilltalade upprepat saker till honom såsom ”var är mina grejer”, ”gå ner på knä”, ”ta av dig kläderna”, ”du går in på Valhall och springer efter småbarn”, ”du gick in hemma hos mig”, ”ta fram 50 lax”, ”ta fram kniv”, ”antingen pissar jag på dig eller lägger den här i din röv”, ”gå ner på knä, sista gången”, ”jag ska pissa på dig, du vet varför, det gäller Valhall, gå ner på knä, jag filmar dig”.

Östersunds tingsrätt, B 366-21

Misshandeln skedde genom att offret, när han skulle köpa narkotika av en person han ej vill namnge, lurades ner i ett källarförråd där angriparna väntade på honom. Efter misshandeln gick offret hem och kördes till akuten av sin pappa, men när läkarna frågade vilka som misshandlat honom ville han först inte uppge det utan påstod att han bara ramlat och slagit sig. Till slut pekade han dock ut invandrartrion och dessa erkände också att de misshandlat honom. Gänget ifrågasatte dock framför allt anklagelsen om att de försökt utsätta honom för ett sexuellt övergrepp och framförde också påståenden om att de agerat i nödvärn, vilket tingsrätten inte höll med om.

Knark, stölder och penningtvätt

Bild som visar hur det såg ut efter inbrottet.

Två av de dömda förövarna, Al-Lami och Kasti, åtalades också för att under dagtid ha brutit sig in hos en invandrarfamilj som hade 30 000 kr i kontanter hemma och dessutom blev bestulna på smycken och pass. Bevisningen mot de två bestod bland annat i att polisen kunde se att de hade läst en nyhetsartikel om brottet och att det fanns bilder i en mobil där de båda poserade med vissa av de stulna smyckena.

Kasti friades dock av tingsrätten för det brottet då det saknades teknisk bevisning mot honom, medan Al-Lami fälldes eftersom polisen hittade stöldgods hemma hos honom. Al-Lami döms även för ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Kasti döms i sin tur istället för penningtvättsbrott. Detta då en svensk pensionärskvinna som blev utsatt för ett lånebedrägeri och fick sina besparingar på banken plundrade bland annat lurades att överföra 147 000 kr till Kasti som i sin tur tog ut en del av pengarna och förde över en del till andra medhjälpare. Kasti döms också för två till fall av penningtvättsbrott där två invandrare blev lurade på pengar.

Kostsamma återfallsförbrytare

Trots att de tre dömda invandrarna samtliga bara är mellan 20 och 21 år gamla har de redan sammanlagt 15 brott i sina register sedan innan den här domen. I deras register finns sedan tidigare bland annat människorov, misshandel, grov stöld, snatteri, narkotikabrott och diverse trafikbrott.

Svenska staten står för kostnaden för de dömdas försvarsadvokater samt brottsoffrens målsägarbiträden som totalt landar på 724 045 kr. För misshandeln och våldtäktsförsöket ska de tre invandrarna gemensamt betala 258 800 kr i skadestånd till offret och övriga offer ska sammanlagt få något under 200 000 kr i skadestånd.

Enligt Kriminalvårdens personutredningar saknade två av de tre dömda invandrarna jobb och levde väldigt stökiga liv. Kasti hade till och med nekats socialbidrag då han mottagit större Swish-överföringar.

Östersunds-Posten, som ägs av den judiska Bonnier-klanen, skrev om domen igår, men valde då att mörka att de dömda har invandrarbakgrund. Al-Lami är född i Irak, Kasti är född i Syrien och Said är född i Somalia och fortfarande medborgare där.

Bonnier-tidningen skriver också felaktigt att misshandeln ägde rum i februari i år, trots att det klart och tydligt står i domen att det hände ”den 6 februari 2021 på Södra Gröngatan 34”.