Irans största tidning, Hamshahri, ska under tisdagen utlysa en tävling i teckning om ”Förintelsen”. Teckningarna är ett svar på de europeiska tidningarnas publicering av karikatyrbilderna av profeten Muhammed. Detta framgår av en artikel från AFP som publicerats på Al Jazeeras engelskspråkiga hemsida.

– Det kommer att bli en internationell teckningstävling om Förintelsen, meddelar Farid Mortazavi som är bildredaktör på tidningen Hamshahri.

Farid Mortazavi säger att tidningen vid tisdagens upplaga kommer att bjuda in tecknare att delta i tävlingen, där privata individer skänker belöningar till de tolv främsta tecknarna, vilket är samma antal som de teckningar som förekom i den danska Jyllands-Posten. Mortazavi förklarar att avsikten är att ”vända på borden” för att se om tidningarna är konsekvent i sin linje att vilja försvara yttrandefriheten när det innebär publicering av material med stötande innehåll.

– Under förevändning av yttrandefrihet publicerade Västtidningarna dessa vanhelgande teckningar, så låt se om de menar vad de säger och likaså publicerar dessa Förintelseteckningar, säger Farid Mortazavi.

Chockerande Förintelsekonferens i vår
Istället för att hetsa upp muslimer mot västerlänningar verkar Iran välja att rikta kritiken mot de israeliskt/amerikanska intressena vilka är de som har mest att tjäna på de framkallade motsättningarna för att vinna gehör för ett kommande angreppskrig på Iran. En metod har varit att bemöta den historiskt ömmaste punkten i officiell historieskrivning – ”Förintelsen”.

Under våren planerar Iran att hålla en konferens för att utröna den historiska verkligheten bakom tron på ”Förintelsen”. Irans president Mahmoud Ahmadinejad har formulerat sig kring ämnet på ett sätt att han inte borde vara att betrakta som förintelsetroende enligt den gängse föreställningen. Presidenten åsamkade internationell vrede då han avvisade föreställningen om ”Förintelsen” med systematiska avrättningar av Europas judar som en myt skapad för att berättiga skapandet av den judiska staten Israel.

Förra veckan inbjöd Irans utrikesminister Storbritanniens premiärminister Tony Blair till Teheran för att delta i den planerade Förintelsekonferensen. Blair avvisade idén som ”chockerande, patetisk och idiotisk” och uppmanade även president Mahmoud Ahmadinejad att personligen se på ”bevisen för Förintelsen” i Europas länder. Iran svarade genom att erbjuda att skicka en grupp med oberoende undersökare.

”Irans aggressiva anti-israeliska regim är understödjare av så kallade historierevisionister om Förintelsen, vilka menar att den systematiska utrotningen som genomfördes av nazisterna på Europas judar och andra grupper under andra världskriget antingen är påhittad eller överdriven”, skriver AFP.


  • Publicerad:
    2006-02-06 00:00