IRAN. Som ett svar på Charlie Hebdo och för att belysa hyckleriet kring yttrandefrihet i västvärlden. Nu kommer Iran publicera egna satirbilder – över ”förintelsen”.

2006 genomförde Irans största tidning, Hamshahri, en teckningstävling kring ”förintelsen” som ett svar på de europeiska tidningarnas publicering av karikatyrbilderna på profeten Muhammed.

Nu är det dags igen. Iranian House of Cartoon planerar att tillsammans med Sarcheshmeh Cultural Complex hålla en ny satirteckningstävling över ”förintelsen” i en nära framtid.

– Den andra internationella förintelseteckningstävlingen organiseras som en protest mot det franska satiriska veckomagasinet Charlie Hebdos senaste publikationer av teckningar som förolämpar profeten Muhammed, sade en av de ansvariga för tävlingen, Masud Shojaei-Tabatabaii, på en presskonferens under lördagen.

Tävlingen kommer att vara internationell vilket innebär att även svenskar kan skicka in bidrag och vinna 100 000 kronor. Bidragen måste skickas in före den 1 april. Satirteckningarna kommer sedan även ställas ut på museum i Teheran.

I Iran är det inte olagligt att kritisera, förneka eller göra satir över ”förintelsen”. I västvärlden kan man däremot dömas till fängelse om man sprider budskap som kan uppfattas som kränkande för judarna, och i flera europeiska länder dömas till fleråriga fängelsestraff om man man bara förnekar ”förintelsen”.

Iran arrangerade samma år som den första karikatyrtävlingen också en internationell förintelsekonferens som bjöd in europeiska revisionister och förintelsetroende för att diskutera den officiella versionen av ”förintelsen”.

Källa:
Iranian institutions to hold cartoon contest on The Holocaust


  • Publicerad:
    2015-02-01 22:15