En utställning med mer än 200 karikatyrteckningar, om det heligaste av heliga i det sionistkontrollerade västerlandet – ”Förintelsen” – pågår just nu i Irans huvudstad. Utställningen är ett svar på den västerländska medievärldens karikatyrer av deras heliga profet Muhammed förra året.

204 karikatyrer från Iran och andra delar av världen visas just nu upp på ett konstmuseum i Irans huvudstad Teheran. Bilderna visar främst förintelsen och förmedlar budskapet att den moderna förintelsereligionen tjänar syftet som sköld och svärd för Israel och sionistiska intressen.

Andra bilder (se: bild till höger) har dock inte med förintelsen att göra utan snarare med karaktären av Israel och sionismen.

Masoud Shojai, ansvarig för utställningen, uppger att en jury tittat igenom 1 200 bidrag. Dessa har kommit in efter det att den iranska nyhetstidningen Hamshahri för några månader sedan utlyste tävlingen i syfte att testa om västvärldens demokratier är så yttrandefrihetsvänliga som de utger sig för att vara.

Utställningen, som öppnade under gårdagen, har redan vållat protester från ledande judar. Gideon Meir, talesman för den israeliska regeringen, uppmanar omvärlden att ”uttrycka avsky för denna antisemitiska och omänskliga tillställning”. Samma regering, tillsammans med ivrigt påhejade massmedier, försvarade dock karikatyrerna av Muhammed då argumentet var att det skulle råda yttrandefrihet och ”demokrati” i västvärlden.

Även Simon Wiesenthal-centret har uttalat sig. Man anser att denna utställning borde vara ett varningstecken för västvärlden:

– Detta är helt klart en provokation där syftet är att håna inte bara judar utan det västerländska samhället, säger Efraim Zuroff för centret i Jerusalem.

Masoud Shojai håller dock inte med:

– Vi vill utmana europeiska tabun. Varför ska ifrågasättande av förintelsen vara tabu? Varför ska någon som talar om det bli bötfälld eller fängslad?


  • Publicerad:
    2006-08-18 00:00