NORDEN. Ambassadör Raphael Schutz drar på sig kritik från allmänheten efter att ha skrivit hatinlägg om norrmän som kritiserar Israels blodiga attack mot palestinska demonstranter i slutet av mars.

Israels ambassadör i Norge, Raphael Schutz, försvarade i lördags Israels terroraktion mot demonstrerande palestinier i Gaza när israelisk militär gav order om att skjuta skarpt mot tusentals demonstrerande palestinier den 30 mars. Palestinierna hade samlats i en årlig protest som markerar missnöjet med att terrorstaten Israel stjäl allt mer av deras land, inklusive vattentäkter, som palestinierna behöver för att leva. Israel mördade vid detta tillfälle 18 palestinier samtidigt som uppgifter om antalet skadade överstiger 1 000. Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, berömde efteråt sina soldater för deras agerande.

Runt om i världen har upprörda röster höjts mot Israels hänsynslösa terror. Kritik har även yttrats på flera håll i väst, bland annat i Norge. Detta har föranlett Schutz att i skarpa ordalag kritisera dem som kritiserade den judiska statens våld. Schutz framförde på Facebook det i efterhand fabricerade falska påståendet att tio av de neutraliserade palestinierna var ”djupt involverade i terrorism”. Ändå fortsatte kritiken mot Israel i kommentarerna under hans Facebookinlägg. Som svar på det skrädde Schutz inte orden mot kritikerna mot hans land och mot honom själv.

”Detta är de typiska formerna av lögner och ren antisemitism som man kan förvänta sig av Quislings avkomma”, skrev han till en norsk man. Senare tillade han i en ny kommentar: ”Quisling skulle vara stolt över dig”.

För många i Norden har termen ”quisling” blivit något som betecknar en förrädare. Det beror på att den norska politikern Vidkun Quisling avrättades efter andra världskriget för att han var nationalist och inte såg den blivande segrarsidans judar och deras allierades politik som en bra lösning för Norge.

Att Schutz använde ”quisling” som ett nedsättande ord mot hans och Israels kritiker väckte ytterligare kritik mot honom. Tidningen Dagsavisen rapporterade om Schutz beteende och fick även av honom bekräftat att det verkligen var han som skrev de hetsande kommentarerna gentemot vissa grupper av norrmän. Detta fick Schutz att även kritisera Dagsavisen för att ha missförstått honom. Men det hjälpte inte Schutz sak. Flera kommentarer riktade mot honom gjorde gällande att Israel är en terrorstat som illegalt har stulit landet de nu kallar Israel.

På det svarade Schutz att ”varje norrman som vågar ge sitt stöd och främjar [lögnerna om att Israel är en terrorstat] gör detta i en historisk kontext som gör honom, eller henne, till en metaforisk avkomma till Quisling”.

Källa:
Israel’s ambassador to Norway compares critics to a Nazi collaborator


  • Publicerad:
    2018-04-04 20:40