UTRIKES. Tre judiska pojkar har rapporterats blivit kidnappade förra torsdagen. Under helgen har sökningen efter dem intensifierats och man har även satt in israeliska fallskärmsjägare för att leta igenom palestinska hem. Man rapporterar att en palestinsk man ska ha dött under söndagens sökande efter att ha blivit nerskjuten av den israeliska armén.

Tre judiska pojkar försvann på torsdagen efter att ha försökt få lift efter ett judiskt seminarium på ockuperad mark. Två av pojkarna är i 16-års åldern och den tredje pojken är 19 år gammal, samtliga ska vara studenter. Den israeliska myndigheten tror att pojkarna har blivit kidnappade och lägger ansvaret på den palestinska myndigheten.

Den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu säger att pojkarna har blivit kidnappade av en terroristorganisation utan att specificera sig närmare, men han säger sig hålla de palestinska myndigheterna ansvariga för pojkarnas säkerhet. Den palestinska myndigheten vägrar ta ansvaret för kidnappningen av pojkarna.

”Hur är det här palestinska myndigheters fel? Vi har ingenting med det här att göra. Om en naturkatastrof inträffar i Israel, skulle vi vara ansvariga för det? Det här är galenskaper och oacceptabelt. Vi vet ingenting om detta”, uppger en palestinsk myndighet.

USA:s utrikesminister John Kerry har blivit informerad om fallet då det rapporteras att en av pojkarna även har amerikanskt medborgarskap. Kerry har uppmanat Palestinas president Mahmoud Abbas att göra allt vad han kan, vilket han har försäkrat att han gör. De palestinska myndigheterna samarbetar med Israel för att få hem pojkarna, detta till Hamas missnöje. Hamas beskriver kidnapparna som hjältar men har själva inte tagit ansvar för kidnappningarna. I dagsläget finns inga bevis på vem som kan ligga bakom kidnappningen.

Den israeliska armén som agerar i tron om att det är palestinier som ligger bakom kidnappningarna har gjort nattliga husräder med dragna vapen på palestinska hem i staden Hebron och kringliggande byar. En nedbrunnen bil i byn har kopplats till kidnappningarna vilket även har lett till att de 300 invånarna har blivit förbjudna att lämna området. Det har rapporterats att skott har avfyrats då en familj vägrade släppa in de israeliska soldaterna. Antalet arresterade ökar hela tiden, men vissa rapporterar en siffra på uppemot 150 människor. Vissa av dessa är folk som nyligen har släppts från israeliskt fängelse men även politiker som sitter i parlamentet för Hamas.

Sökningen efter pojkarna har nu intensifierats och vid ett flyktinglägger norr av Ramallah ska flera personer ha kastat stenar mot den israeliska armén som sökte igenom flera hem. Detta gjorde att soldaterna öppnade eld och döda en 20-årig palestinsk man och skadade en annan. Under söndagen ska de också ha sprängt upp en dörr som ska ha skadat två barn. Man har nu även satt in fallskärmsjägare i sökningen efter de tre judiska pojkarna. Målet med operationen är att hitta judarna, men även att slå så hårt man kan mot Hamas.

 

Källor:
Israeli forces search for three missing Jewish teens in West Bank
Fearing three teens abducted, Israel escalates West Bank search with Abbas help
Israeli soldiers shoot dead Palestinian youth in search for missing settlers


  • Publicerad:
    2014-06-19 18:45