UTRIKES. En stad som byggdes för nästan 3 000 år sedan i Italien riskerar att rasa samman. Den byggdes på en höjd som genom jordbävningar och erosion rasat bit för bit och stupen kommer allt närmare byggnaderna.

Staden Civita di Bagnoregio i Italien som är nästan 3 000 år gammal riskerar att rasa samman. Staden byggdes ursprungligen på en kulle men jordbävningar, jordskred och erosion har skapat stora stup som nu kryper allt närmare de gamla byggnaderna, skriver SVT Nyheter.

Staden byggdes av estruskerna på 600-talet f.Kr på en klippa som består av lera och vulkanisk sten. Delar av staden har nu kollapsat och rasat ned i dalen nedanför.

— Den här klippan består av lera och vulkanisk sten och är alltid utsatt för vädrets makter, regn och vindar som helt har förändrat dess utseende de senaste åren, berättar borgmästaren Luca Profili.

Staden kallas i folkmun för The Dying City – ”den döende staden”. För att rädda Civita har geologer byggt stålkonstruktioner under marken för att försöka hålla samman klippan under den lilla staden.

Geologen Luca Costantini visar djupt nere i ett klippschakt på flera sprickor och berättar hur en hel ”närmast krackelerad bergsmassa som rasar längs kanterna” hålls samman med stålstänger.

Nästa år kommer det att avgöras om staden antas till Unescos världsarvslista, vilket kan innebära att den tilldelas pengar från Unescos fond som kan användas för att skydda den.


  • Publicerad:
    2021-04-08 17:00