Dagens datum 27 juli: Denna dag 1896 föddes den norske operasångaren Ivar Frithiof Andresen som av många betraktades som ”århundradets stämma”.

andresen-1

Ivar Andresen skulle under sin livstid bli en internationellt erkänd operasångare (basbaryton) men är idag dessvärre mest känd för att vara avbildad på företaget Nidars IFA-halstabletter med citatet: ”En av dess mest bästa egenskaper är att den förebygger torrhet i hals och svalg. Jag kan ä det varmaste rekommendera denna tablett till sångare, talare, rökare och idrottsmän.”

Andresen föddes i Oslo och var granne till den berömde sångerskan Kirsten Flagstad. Han var son till en manufakturhandlare, Anton Olaf Andresen, och var tänkt att följa i sin fars fotspår. Han arbetade där en tid som expeditör där det sägs att han av och till imponerade kollegor och kunder med sin sångstämma.

Livet tog dock en annan vändning när han under en julmiddag hos sin gode vän Ole Flagstad, Kirsten Flagstads bror, framförde en scen från Puccinis Tosca tillsammans med Kirsten Flagstad. Hans framträdande ska ha överbevisat sina föräldrar om att han hade en framtida karriär inom musiken.

Efter ett misslyckat försök på tenorstudier i Oslo drog han 1919 till Stockholm där han påbörjade utbildning med dr Gillis Bratt, Kirsten Flagstads lärare, vid den kungliga operaskolan. Som 23-åring debuterade Andresen i Stockhomsoperan i rollen som Kungen av Egypten i operan Aida den 25 oktober 1919. Han blev senare anställd vid Kungliga Teatern (numera Kungliga Operan) och arbetade där under perioden 1921 till 1926.

Andresen gifte sig 1920 med svenskan Greta Westin och fick senare sonen Torolf. Greta Westin var själv musikalisk och blev hans fasta resefölje och bästa kritiker.

1925 tackade han ja till att medverka vid operan i Dresden. Här framförde han bland annat verk av Wagner, Mozart och Verdi.

andresen-3Efter inbjudan från Siegfried Wagner, Richard Wagners son och man till Winifred Wagner, reste Andresen till Bayreuth 1927. Mellan åren 1927 och 1936 studerande han under Siegfried Wagner och uppträdde i olika uppsättningar på Bayreuths Festspielhaus under dirigenter som Toscanini, Richard Strauss och Karl Elmendorff. Bayreuths Festspielhaus är ett operahus som byggdes specifikt för Wagners uppsättningar. Här blev Andresen hyllad av kritiker, bland annat för sina roller som karaktärena Gurnemanz i Parsifal, Hagen i Die Götterdämmerung, konung Marke i Tristan och Isolde och så vidare.

I England framförde han Wagner vid Covent Garden-operan i London mellan åren 1928-1931. I rollen som Daland i Wagners Den flygande holländaren uppträdde han 1930 vid New Yorks Metropolitan-opera. Han uppträdanden var starkt kritikerrosade.

Mellan 1932 och 1938 bosatte sig Andresen i Berlin där han först arbetade vid Städtische Oper och senare Staatsoper. Han medverkade även vid Wagner-festspelen i Sopot, Polen, under denna tid. Även om han också höll konserter i sitt hemland var det först och främst internationellt, då särskilt i Tyskland, England och Amerika, som hans prestationer och framföranden blev hyllade.

När han var 39 år började hans hälsa svikta på grund av övervikt och hjärtsjukdom. Hans sviktande hälsa gick ut över hans sångprestationer och han valde därför som 39-åring att dra sig tillbaka från sin operakarriär och bosätta sig i Askersund i Sverige.

Den 6 november 1944 dog han av en hjärtinfarkt endast 44 år gammal. Under sin relativt korta levnadstid efterlämnade han sig ett rejält intryck i dåtidens musikkvärld och blev av många kallad för ”århundradets stämma”.

Hos Norsk Lydinstitutt finns inspelningar av  många av hans legendariska framträdanden. Nedan följer några exempel.

Hör ett kortare utdrag (mp3) av Ivar Frithiof Andresen i rollen som Konung Marke i Wagners Tristan och Isolde från 1928.

Ivar Frithiof Andresen framför Per Svinaherde 1928

Ivar Frithiof Andresen framför Hagen i Wagners Die Götterdämmerung.


  • Publicerad:
    2013-07-27 10:56