KRÖNIKA. Nordfronts chefredaktör Martin Saxlind reflekterar över mordet och våldtäkten i Härnösand.

Den här artikeln skrev jag tidigt efter mordet på Tommie Lindh och våldtäkten i Härnösand. Den fick sedan bli liggande fram tills åtalet väcktes eftersom vi inte ville gå ut med vissa uppgifter i den för att inte riskera att påverka den nu avslutade utredningen.

I arbetet med Nordfront har jag genom åren läst om många vedervärdiga brott. Detta har nog gjort mig lite avtrubbad och det är därför sällan som jag numera blir riktigt chockad av nya händelser. Jag har ju sett liknande saker tidigare.

Den senaste veckan har jag följt fallet i Härnösand och det fallet har ändå chockerat och berört mig av två anledningar. Den första anledningen är att det geografiskt och socialt inträffat förhållandevis nära mig på ett sätt som jag inte varit med om tidigare. Den andra anledningen är själva fallet i sig. Jag förstår inte hur det kunde hända.

Alla normala vuxna människor har en sexdrift. Rent rationellt kan man därför t.ex. förstå varför män kan bete sig påträngande och ha svårt att ta ett nej från en kvinna. Det är mänskligt och förståeligt, även om det är fel bortom en viss gräns.

Jag vill också tro att de flesta män har en moralisk spärr som gör att även om de kan vara påträngande så kommer de aldrig att begå en våldtäkt. Men till och med våldtäkter kan vara förståeliga, på så sätt att man kan förstå vad det är som är fel i huvudet på våldtäktsmannen! Låg empatiförmåga och impulskontroll gissar jag är två av de större brister som återfinns hos många sexualbrottslingar.

Så det går ofta att förstå ondskan hos diverse brottslingar och på något sätt blir den mer hanterbar då. Men när det gäller Härnösandsfallet så är ondskan för mig helt obegriplig.

Först är brottslingen påträngande mot en för honom tidigare okänd kvinna som bestämt avvisar honom. Han blir sedan mer och mer hotfull, beväpnar sig med en kniv och passerar den väldigt tydliga moraliska gränsen som våldtäktsmän alltid passerar när han börjar tvinga kvinnan att ha sex med honom.

Efter detta försöker två rättrådiga personer få bort honom från lägenheten och kvinnan, men istället för att då stanna upp och inse sitt felande attackerar brottslingen båda personerna. I det ena fallet mer lindrigt och i Tommie Lindhs fall mer brutalt med det dödliga knivhugget. Här finns då ett nytt tillfälle att få panik eller komma till sans och försöka rädda livet på personen du precis knivhuggit. Så vad gör den här ”mannen”? Han lämnar för det första den knivhuggne 19-åringen att dö på golvet och tvingar sedan med sig kvinnan in i sovrummet, våldtar henne under knivhot och förnedrar henne verbalt under tiden.

Jag förstår inte detta. Det är för mycket som måste vara fel på en och samma gång i huvudet hos en man som mördaren och våldtäktsmannen i Härnösand för att jag ens ska kunna föreställa mig hur han tänker och känner när han agerar på det här viset. Vi är helt enkelt för olika för att kunna relatera till varandra och jag förstår inte varför vi svenskar ska behöva dela samhälle med människor som är kapabla att begå sådana här brott.

En av de mindre förvånande sakerna med fallet var att mannen enligt sina sociala medier verkar ha varit feminist och skyltat med att han hade ”god kvinnosyn”. Att sjuka män försöker dölja sig bakom den fasaden visade sig både under MeToo och med ”Kapten Klänning”. Förmodligen var det dessutom det svenska o-rättsväsendet som gav denna våldtäktsman och mördare insikten att det kan vara ett smart knep att låtsas att man är emot våld mot kvinnor, efter att han förgripit sig på en minderårig flicka redan 2016 och dömdes till skyddstillsyn istället för ett riktigt straff. Rätten hoppades att detta skulle få honom på bättre tankar, istället lärde han sig nog bara att utåt sett signalera att han har rätt värdegrund för att kunna dölja sin sanna och omoraliska karaktär.

Kanske var det inte heller förvånande att den misstänkte är från en annan kontinent? Även det är ju ett ofta återkommande mönster när det gäller brutala våldtäkter och andra vansinnesdåd. Det är nästan så att man skulle kunna tro att vi har svårt att förstå varandra här på grund av att vi under tusentals år levt i skilda miljöer och evolverat i olika riktningar…


  • Publicerad:
    2020-09-26 13:45